2024. május 10., péntek

Novak kikapott a 19 éves dántól

Novak Đoković nem védte meg a párizsi serleget. A volt világelső tegnap a teremtorna döntőjében háromjátszmás vereséget szenvedett a fiatal dán Holger Rune ellen, aki így visszavágott a tavalyi US Openért, és rövid pályafutása legnagyobb sikerét jegyezte. Novaknak több alkalma kínálkozott, hogy a megnyert első játszma után eldöntse a meccset, de a második játszma első játékában zsinórban három breaklabdát hagyott ki, a döntő játszmában pedig 3:1-es előnyről veszített. Előzőleg Đoković a negyeddöntőben Lorenzo Musettit harmadik meccsükön harmadszor is verte, az elődöntőben pedig zsinórban nyolcadszor győzte le Sztefanosz Cicipaszt, aki ellen 9:2-re javította mérleget. A 19 éves Rune úgy lett döntős, hogy a világelső Carlos Alcaraz a második játszma rövidítésében hasizomsérülés miatt feladta a meccset, majd váratlanul könnyen ütötte ki a kanadai Felix Auger-Aliassime-et.

Még szombaton kiderült, hogy Alcaraz sérülése komolyabb a reméltnél, így a spanyol nem indulhat majd az évzáró mestertornán és a Davis-kupa döntőjében sem. A mestertornára így Taylor Fritz jutott el, Rune pedig az első tartalék.

Đoković az elődöntőben 650. kemény pályás győzelmét aratta. Ő a harmadik, aki egy borításon ennyi meccset nyert. Korábban ez Roger Federernek sikerült szintén keményen, és Guillermo Vilasnak salakon.

Fort Worthban a női évzáró mestertornán az elődöntőben az éjjel Świątek–Szabalenka (a mérleg 4:1) és Szakari–Garcia (0:2) volt a párosítás. A csoportküzdelmek utolsó napján nem történt meglepetés, az év nagy részében kiváló, de a mestertornára kifulladt Dzsabir és Pegula sem jutottak be a négy közé.

PÁRIZS. – Az 1000-es torna negyeddöntőjében: Đoković–Musetti 6:0, 6:3, Cicipasz–Paul 6:2, 6:4, Rune–Alcaraz 6:3, 6:6 – feladás, Auger-Aliassime–Tiafoe 6:1, 6:4. Elődöntő: Đoković–Cicipasz 6:2, 3:6, 7:6, Rune–Auger-Aliassime 6:4, 6:2. Döntő: Rune–Đoković 3:6, 6:3, 7:5.
FORT WORTH. – A női évzáró mestertorna 3. fordulójában: Świątek–Gauff 6:3, 6:0, Garcia–Kaszatkina 4:6, 6:1, 7:6, Szakari–Dzsabir 6:2, 6:3, Szabalenka–Pegula 6:3, 7:5.