2024. június 20., csütörtök

Sci-fi vagy valóság?

Vučić szerint 2027-ben repülő taxikkal közlekedhetünk

Hszi Csin-ping kínai elnök kétnapos belgrádi látogatása során Aleksandar Vučić államfő, bejelentette, Szerbia komolyan tárgyal egy kínai vállalattal, azt tervezi ugyanis, hogy az Expo 2027 kiállításon repülő taxikat vezet be. Azt nem árulta el, hogy melyik vállalatról van szó, csak annyit mondott, hogy a legismertebb kínai vállalattal folynak a megbeszélések.

Nem ez az első alkalom, hogy Vučić repülő taxikat emleget. Szóba kerültek az áprilisi, franciaországi látogatása során is, amikor a tárgyalások az IT-szektort, a mesterséges intelligencia fejlesztését, a játékipart, az autók és akkumulátorok gyártását, az innovációt, a startupokat, valamint a szennyvíztisztító telepek építését és kezelését érintették. Akkor állítólag francia vállalatokkal tárgyaltakat a téma kapcsán.

Sci-fiként hangzik, mégsem új keletű a repülő taxi. Számos ország érdekelt e technológia kifejlesztésében. Világszerte 150-200 vállalat dolgozik ilyen járművek fejlesztésén, gyártásán, köztük az Uber, a Boeing, az Airbus, a Volocopter és a Lilium is. Utóbbi német cég megkapta az EU Repülésbiztonsági Ügynökségének jóváhagyását, így repülő taxikat tervezhet és gyárthat. Egyelőre csak városközi közlekedésre tervezik őket, és a tervek szerint 2025-ig már forgalomba is állhatnak. A franciaországi gyártókról és eredményeikről, amelyeket Vučić áprilisban említett, nem sokat tudni, legfeljebb annyit, hogy a párizsi olimpiára időzítik ezek éles tesztelését.

Egyébként London is már elkészítette kétéves tervét a repülő taxik városi közlekedésbe való bevezetésére, így 2026-ban számítanak azok megjelenésére. New Yorkban már jövőre megjelenhetnek. A Joby Aviation szállítja majd a járműveket, amelyek tesztelését 2023 novemberében kezdték meg.
Tesztelések folynak még az Egyesült Arab Emírségekben is, a legmesszebbre azonban Kína jutott ezen a területén. A kínai CAAC (Civil Aviation Authority of China) tavaly októberben adott engedélyt az EHang Holding vállalatnak a repülő taxik tesztelésére. A fejlesztés alatt levő technológia eVTOL járműveknek (electric Vertical Take-off and Landing) nevezi őket, amelyek egy nagy drónra hasonlítanak, elektromos meghajtásuk pedig egy helikopter működésének elvét követi.

Az EHang Holding a múlt év októberétől teszteli az 1,93 méter magas és 5,73 méter széles, E216-S elnevezésű járműveket, amelyek két utas és poggyászuk, vagyis nem több, mint 270 kilogramm szállítására alkalmasak. Április elején a média arról adott hírt, hogy a kínai polgári légi közlekedési hatóság tanúsítványt adott ki az EH216-S elektromos (eVTOL) személyszállításra szolgáló, pilóta nélküli légi jármű gyártására.

Kína komoly lépéseket tesz a repülő taxik fejlesztésében, a BBC március végén arról számolt be, hogy a kínai Hebei Jianxin Flying Car Technology Company vállalat felvásárolta az Európa területén fejlesztett és a tesztelések során sikeres repülő autó, az AirCar technológiáját. A szlovák AirCar, amelyet BMW benzinmotor hajt meg, 2021-ben tette meg első útját két repülőtér között. Ez a technológia abban különbözik a többi tesztelt repülő taxitól, hogy kifutópályára van szüksége. Szlovákia közlekedési igazgatósága 2022-ben adott engedélyt az AirCar repüléséhez.

Nyitókép: A kuangcsoui (angolosan Guangzhou) székhelyű Xpeng gyártotta X2 már számos próbarepülésen van túl (Fotó: AFP)