2024. június 14., péntek
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Az intézmény, mely tanít és összetart

A magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ a pedagógusok, a szülők, diákok szolgálatában áll

A magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központba látogattak péntek délelőtt a Vajdasági Magyar Szövetség magas rangú képviselői: Deli Andor, az Európai Parlament képviselője, Vicsek Annamária, a FIDESZ-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje, Ótott Róbert, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tanácstagja, Jaksa Róbert, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára, Újhelyi Nándor, a VMSZ törökkanizsai listavezetője, Újvári Zsombor, a VMSZ magyarkanizsai képviselőjelöltje, Fejsztámer Róbert, polgármester, a VMSZ magyarkanizsai listavezetője. Jerasz Anikó, a központ igazgatónője bemutatta az intézményt, annak tevékenységeit és elvitathatatlan fontosságáról is szót ejtett.

– A Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ 2010-ben jött létre, akkor alapította meg a községi képviselő-testület. Kezdetben egy másik épület volt a székhely, a mai korszerű létesítményben 2014 óta működik az intézmény, így idén egy jubileumot ünnepelhetünk. Az intézmény nem csak a pedagógusok számára jelentős, hanem az egész község számára. Magyarkanizsa önkormányzata az elmúlt években, így az elmúlt négy évben is hathatós segítséget nyújtott a központ működésében, korszerűsítésében, a felszereltség javításában, de ugyanolyan fontos az is, hogy minden évben jelentős összeggel támogatta a községhez tartozó iskolákban dolgozó pedagógusokat abban, hogy részt vehessenek a továbbképzéseken. Az adatainkat elemezve elmondhatjuk, hogy ez kivételes eset, kevés önkormányzat tulajdonít ennek a kérdésnek ekkora jelentőséget. Az önkormányzat támogatásának köszönhetően sikerült a 2020-2024-es időszakban a számítógépparkunkat korszerűsíteni, a 20 asztali számítógépet lecserélni 15 laptopra, valamint egy interaktív táblát is használatba vehettünk.
Ha visszatekintünk a tavalyi évre, akkor nagyon büszkék lehetünk, hiszen nagyon sok pedagógust sikerült megszólítanunk, 2023-ban összesen 832 eseményt tartottunk meg, ebből 61 volt akkreditált szakmai továbbképző program, de 509 egyéb esemény is a pedagógusok, a gyermekek és szülők oktatással kapcsolatos fáradozását segítette, 262 esemény más felhasználók (nem tanügyi dolgozók) számára készült program volt. Bízom benne, hogy ez így lesz a továbbiakban is – mondta el Jerasz Anikó, az intézmény igazgatója.

Fejsztámer Róbert, magyarkanizsai polgármester hangsúlyozta, hogy tizennégy évvel ezelőtt létrejött központ jelentőségét.

– Az elmúlt időszakban a központ tevékenységével bebizonyította, hogy nem csak pedagógia szempontból tud többet adni a közösségünknek, hanem nagyon egyebek mellett sok gyermekprogramot is szerveznek. Minden évben valamilyen fejlesztést is eszközölnek, akár tartományi, akár önkormányzati támogatással. Legyen szó a tudományos parkról, vagy a bent található új informatikai eszközökről, ezek minden évben megújulnak a támogatásoknak köszönhetően. Emellett azt is ki kell emelni, hogy a központ az egyik éllovasa a kétnyelvűségnek, hiszen minden képzés, ami itt valósul meg, két nyelven zajlik. Magyarkanizsán –  ahol nehezen boldogulunk a szerb nyelvvel – az egész községet tekintve a lakosság több mint 87 százaléka magyar anyanyelvű, nagyon fontos, hogy legyen egy olyan intézményünk, amely hidat képez a nyelvi akadályok között és megtanítja már a gyerekeket is a kétnyelvűség fontosságára – mondta Fejsztámer Róbert, magyarkanizsai polgármester.

 

Nyitókép: Puskás Károly felvétele