2024. március 28., csütörtök

Megújult Vajdaság legrégibb református temploma

A bácsfeketegyi református templom az idén ünnepli fennállásának 220. évfordulóját

A reformáció napját ünnepeljük, a bácsfeketehegyi református közösség pedig azt is ünnepli, hogy temploma immár 220 éve büszkén áll Bácska szívében. Vajdaságban ez a legrégibb református templom, épp ezért nagyon odafigyelnek rá. Az elmúlt négy év során az épület teljes felújításon esett át, s mondhatni, hogy a régi pompájában ragyog.

A bácsfeketehegyiek számára mindig is fontos volt a vallás, és ez már az ideköltözést követően is megmutatkozott – mondta el lapunknak Hallgató Imre, a bácsfeketehegyi református templom gondnoka és presbitere.

– A falu lakossága 1785-ben települt ide Kunhegyesről, és 17 év után már állt ez a templom. Az ősök nem ebben a formában építették, az elmúlt 220 éves időszakban két jelentős felújításon esett át az épület. Az első 1868-ban történt, amikor a templomhajó feletti zsindelytető helyére cseréptetőt tettek, valamint a toronyra felkerült a rézbádog borítású toronysisak, a gombbal és a hatágú Dávid-csillaggal. A másik nagy felújítás az 1900-as években volt, amikor a templom belső része újult meg. Akkor a karzatokat bővítették, új padok kerültek a templomba és új fehér márvány úrasztala készült. Emellett új szószéket készítettek, hangvető koronával, és ezáltal teljesen felújult a templom. Fontos kiemelni, hogy a mennyezet szerkezete is akkor készült, és az idő tájt ez teljesen új műszaki megoldásnak számított, ugyanis szerkezettani szempontból egy dongahéjas mennyezetszerkezet van a templomhajó belterében – mondta el Hallgató, majd arról is szólt, hogy az elmúlt 120 évben elődeik folyamatosan korszerűsítették a templom belterét. A 30-as években megvilágítást kapott, majd beszerelték a fűtést és a hangosítást is.

– Ezek mind kisebb felújítások voltak, amiket az anyagi lehetőségekhez méreteztek. A templombelső komolyabb felújítására már korábban is lett volna igény, de erre az egyházközösségnek nem volt lehetősége. Az elmúlt évben a magyar kormány jelentős támogatásának köszönhetően pályázati úton sikerült eszközöket kapnunk. Így lehetségessé vált az, amit a presbitérium már rég szeretett volna, a teljes beltéri felújítás. A munkálatok már január elején megkezdődtek és ritka látvány tárult a szemünk elé, a templomban újra állványzat volt felállítva, ahogyan 122 évvel ezelőtt is, amikor a dongahéjú tetőszerkezetet készítették. A munka dandárja két hónapot vett igénybe. A presbitériumnak külön kérése volt, hogy a munkálatok során semmilyen bontást vagy kárt és változást okozó munkát ne lehessen elvégezni a szépen kivitelezett részletek felett. Mindent az eredeti formájában kellett megújítani. Ezt a feltételt sikerült teljesen betartani – számolt be a gondnok.

Az odafigyelésnek és a gondos munkának köszönhetően ma a templombelső úgy tárul elénk, ahogy az bácsfeketehegyi ősök megépítették. Hallgató kiemelte, hogy ilyen formában is szeretnék átörökíteni az utánuk jövő generációkra. Emellett arról is szólt, hogy 20 évvel ezelőtt elszigetelték a templom falait, és kiszárították. Ilyen módon a külső és belső felújítások akár több évtizedig is eltartanak.

Végezetül azt is megtudtuk a gondnoktól, hogy a belső részben nemcsak a falakat, hanem a fa részeket is megújították, eredeti formájukban. Viszont az épület világítását korszerűsítették, és új hangosítást szereltek be. A felújítási munkálatokat helyi mesterek végezték, és talán nem túlzás azt állítani, hogy reformátusok is – fogalmazott a gondnok.