2024. április 25., csütörtök

Külföldi diákok Újvidéken

A Žarko Zrenjanin Általános Iskolába megérkeztek azok az olaszországi és romániai tanulók, akik az Erasmus+ diákcsereprogram keretében vendégeskednek a tartományi székvárosban.

Ünnepélyesen fogadták a külföldi diákokat, majd később a városházán is külön fogadásban részesültek, Aleksandar Petrović, az újvidéki polgármester tanácsadója köszöntötte őket, majd beszélt nekik Karlóca történelméről.

A vendégdiákok Újvidéken különféle műhelymunkákon vesznek részt, amelyek fő tematikája a kultúra és a hagyományőrzés. Ezenkívül megismerik Mileva Marić Einstein munkásságát, és hozzájárulását a tudomány fejlődéséhez, valamint az oktatáshoz.

– Nagyon fontos, hogy a vendégdiákok ittlétük ideje alatt megismerjék egymás kultúráját, és szoros együttműködés alakuljon ki az oktatási intézményeink között. Mi a diákcsereprogram keretében előzőleg már jártunk Temesváron, megismertük a helyi kultúrát, majd hamarosan eljutunk az olaszországi Nocera Umbra városba is. A projektnek köszönhetően nem csupán az oktatási intézmények között alakul ki együttműködés, hanem a diákok is megismerkednek egymással, gyakran életre szóló barátságok születnek. A diákcsereprogram előtt kétnyelvű órákat tartottunk az iskolában, amelyeken a polgári ismeretek órán angol és szerb nyelven tanultak a diákok a nemek egyenjogúságáról és a híres szerb nők életéről, valamint előadásokat hallhattak az oktatási sztereotípiákról – nyilatkozták a vendéglátók a Dnevnik napilapnak.

A vendégdiákok első, újvidéki aktivitása arról szólt, hogy egy telefonos applikáción keresztül kincsvadászaton vettek részt, különféle tárgyak voltak elrejtve Újvidék legismertebb objektumaiban, és ennek köszönhetően megismerhették a tartományi székváros legismertebb helyeit.