2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS – U23-AS VB

Újabb magyar arany

Szőke Alex révén a magyar kötöttfogású csapatnak megszületett a második aranyérme, miután a 97 kg szerda esti döntőjében nem könnyen (3:2), de legyőzte az osztrák Raggingert. A mérkőzés tulajdonképpen egy parterre-helyzetből kivitelezett pörgetéssel dőlt el, amire az osztráknak is meg volt az esélye, de nem tudta megmozdítani a tapasztaltabb magyart.

A versenynap érdekessége, hogy Exauce Mukubu révén megszületett Norvégia első U23-as világbajnoki aranyérme. Azt nyilván az olvasók is sejtik, hogy a fiatalember nem pont viking származású, hanem viszontagságos körülmények között 8 éves korában került az északiakhoz a háború sújtotta Kongóból. Ő a fináléban kételyt nem hagyott afelől, ki a jobb, 10:1-re győzte le a horvát Kodrićot.

A magyarkanizsai Fábián Annának (62 kg) nem sikerült túljutnia az első akadályon, miután a selejtezőben 10:0-s technikai tussal veszített a török Cakmaz ellen, a török viszont szintén technikai tussal kapott ki a címvédő kanadai Godinez Gonzaleztól. A magyarországi versenyzők közül csak Szabados Noémi jutott el érmes meccsig, ő a 68 kg-os mezőnyben az ukrán Szkobelszkával küzdött meg a bronzért.

Világbajnokok, kötöttfogás, 60 kg: Kerem Kamal (török). 67 kg: Danial Szohrabi (iráni). 72 kg: Gurban Gurbanov (azeri). 82 kg: Exauce Mukubu (norvégiai). 97 kg: Szőke Alex (magyar).