2024. április 26., péntek

A pedálos kisautótól az oldtimer traktorig

Tajti Miklós adai autófestő sokoldalú mesterember, aki gépkocsitól a szerszámgépen át a hintaszékig bármit lefest és kifest

Már gyerekkorában megtetszett a festőszakma Tajti Miklósnak, aki először az airbrush technikával ismerkedett meg, majd különféle járműveket kezdett el festeni, közben több mint tíz évet dolgozott ipari festőként egy helyi fémipari vállalatban. A harmincöt éves adai férfi négy éve nyitotta meg saját autófestő műhelyét. Sok munkája van, hiszen nemcsak autókat fest és políroz, hanem mezőgazdasági gépeket és kapcsolható eszközöket, munka- és szerszámgépeket, valamint oldtimereket is. Külön rendelésre azonban festett már gitárt, hintaszéket, motoros bukósisakot és koffert, pedálos kisautót, illetve műhelykaput is.

A vállalkozó a részleges festésre előkészített gépkocsi hibáit mutatja (Csincsik Zsolt felvétele)

A vállalkozó a részleges festésre előkészített gépkocsi hibáit mutatja (Csincsik Zsolt felvétele)

– Gyerekkoromban tetszett meg a festőszakma. A Discovery Channel csatornán néztük Chip Foose műsorát az airbrushról. Ezzel a technikával lángnyelveket és nonfiguratív motívumokat festettek fel a járművekre, ami nekem nagyon megtetszett – mesélte Tajti Miklós.

– A szabadkai ócskapiacon hamarosan megvettem az első airbrush-pisztolyomat, aminek katonai sisakon próbálgattam a használatát. Közben az ismerősöknek elkezdtem festeni a motorkerékpárokat, de az airbrushra nem nagyon volt kereslet. A huszadik születésnapomra kaptam egy komoly airbrush-pisztolyt, amivel elkezdtem festegetni. Aztán jött az egyik-másik felhívás snowboarddeszka, gyorsasági és oldtimer motorok, régi gépek festésére és dekorációs festésre is. Az airbrush technika sok türelmet és ügyességet igényel. Tisztában kell lenni a dimenziókkal, a méretekkel és a festendő felület, hogy mit bír el, mit lehet belőle kihozni. Nagyon sok időt és odafigyelést igényel, valamint művészi képességet is. Mint egy festőművésznél, azzal, hogy vas, akril és olajos vizes festékkel festesz és nem ecsettel.

Alkotás közben: autófestő és festőművész egyben (Csincsik Zsolt felvétele)

Alkotás közben: autófestő és festőművész egyben (Csincsik Zsolt felvétele)

A környéken senki nem csinálja az airbrusht, legalábbis nem tudok róla. Az airbrush technikával bármire lehet festeni, WC-ülőkére, falra, kapura, traktorra. Az ismerőseim majálisra vettek egy Fityót, amit össze akartak törni. Megkértek, hogy dekoráljam ki. Festettem rá sivatagot, temetőt, a motorháztetőre és az elejére is láng minta került. A mindennapi használatban lévő autókra és motorokra csak megszabott százalékban lehet reklámfelületet airbrush-sal felfesteni. Ez elég nagy érvágás volt nekem, amikor megtudtam, és emiatt álltam át az autóiparra. A megrendelők mostanában már fóliát használnak, mivel negyedébe kerül és sokkal gyorsabb felvinni. Az airbrush két héttől akár két hónap aktív munkát is igényel, különösen, ha egyedi kidolgozást kér a megrendelő – nyilatkozta az autófestő.

Tajti Miklós a katonai szolgálat után úgy döntött, hogy az időigényes és nagy precizitást követelő airbrush helyett belekezd az autók egyes elemeinek javítófestésébe. Különösen, hogy az autófóliák egyre nagyobb népszerűsége miatt elkoptak az airbrush-megrendelések is.

– Belekezdtem az autóprojektbe, sárhányót, lökhárítót és küszöböt javítottam. Közben festőként elkezdtem dolgozni egy helyi vállalatban, ahol tizennégy évet dolgoztam. Közben megnyitottam a saját vállalkozásomat, ami négy éve üzemel. Az autófestő műhelyemben a festőmunka egészét felölelem. Nemcsak autót, hanem mezőgazdasági gépeket és kapcsolható eszközöket, valamint munka- és szerszámgépeket is festek. Egy számomra nagyon kedves, családias vállalatnak festettem szerszámgépeket, amelyeket cseh piacra szállítottak, és onnan is elismerő visszajelzést kaptam. Az ipari gépek festésére folyamatosan vannak megrendelések, de igyekszek mindig megfelelni a piaci igényeknek. Két évvel ezelőtt voltam Szolnokon továbbképzésen a Lechrer-festékekkel kapcsolatosan. Sok újdonságot tanultam és láttam, amit itthon tudok kamatoztatni. Az autóelemek javításara folyamatosan nagy az igény, állandóak a megkeresések és kénytelen vagyok várólistát kialakítani. A teljes festés ma már luxuscikknek számít. Nagyon megdrágultak az alapanyagok, a dörzspapír, a spray gitt, a festék, a bázisfesték, a metalik és az akril. Ezért jobban megéri az embereknek csak a sárhányó vagy lökhárító festése. Ha éppen megsérül vagy összekoccantak, akkor ezt a két elemet átfújjuk – közölte a vállalkozó.

– A mezőgazdasági és a munkagépes, valamint az oldtimerek festését mind a műhelyben végzem el. Volt már rá példa, hogy egy-egy mezőgazdasági gép miatt ki kellett menni a helyszínre, mivel olyan nagyméretű volt, hogy nem volt értelme elhozni. Ezért beültem az autóba, vittem a szerszámaimat és a terepen megcsináltam. A műhelyben természetesen egyszerűbb dolgozni, mert minden szerszám kéznél van. Emellett mindig nagy kihívás jelent számomra az oldtimer járművek festése, amiben látok jövőt. A legtöbb ember rossz vasnak tartja, de vannak, akik meglátják benne az értéket és felkeresnek, hogy elfogadható keretek között tegyem rendbe a járművet. Az oldtimereket nehéz rendben hozni, hogy minden egy vonalba legyen, az ívek meglegyenek, illetve az alapoktól kell felépíteni. Ez mind-mind kihívás, mert szépen és jól kell, hogy kinézzen, de tartósnak is kell lennie. A legemlékezetesebb oldtimer-munkám egy Porsche 924-es sportkocsi felújítása volt. Elkezdték a lemezmunkálatokat, de félbehagyták. Én a csupasz hegesztett lemezt kaptam el, abból kellett kihozni a maximumot. Jól sikerült, mert az autóval rendszeresen járnak oldtimer-kiállításokra. A legutóbbi nagy élményem egy Steyr traktor felújítása volt. Oldtimernek számít a pedálos Moszkvics játékautó is, aminek az ára 400 és 1000 euró között mozog a piacon. Tavaly elhoztak egy ilyen összevert kisautót felújításra, mert már korábban is befestettem egyet. A lakatos munka után kicseréltük a lámpákat és a hűtőrácsot, újrahúztuk az ülést, valamint újrafestettem. Ez is kihívás volt, amiben többen vettünk részt – tudtuk meg az autófestőtől.

Tajti Miklós kiemelte, hogy autodidakta módon sajátította el a szakmát, mivel nincs ilyen jellegű szakképzés Szerbiában.

– Innen-onnan szedtem össze az ismereteket. Láttam, lestem, tanultam, hallgattam, figyeltem és utánajártam nagyon sok mindennek. Mit miért és mit hova kell tenni, melyik anyagot mivel lehet keverni, hogy megkapjuk a várt eredményt. Nagyon sok idő volt, és a mai napig tanulok folyamatosan. Ez folytatódni fog, mert nagyon élvezem a szakmát. Minden reggel, amikor kijövök dolgozni a műhelybe, akkor lelkesen csinálom. Nem esik nehezemre a munka, és szeretném, ha ez az állapot így is maradna. Jelenleg magam vagyok, de szeretnék néhány embert magam mellé. Most annyi munkát fogok fel, amit én jóízűen meg bírok csinálni egyedül, hogy megmaradjon a varázs.

Festésre készítik el a homlokrakodót a műhelyben (Csincsik Zsolt felvétele)

Festésre készítik el a homlokrakodót a műhelyben (Csincsik Zsolt felvétele)

Az a cél, hogy amit elkészítek, az tökéletes legyen. Ezt a mai világban, a mai alapanyagokkal meg lehet csinálni, mert biztosítják a kiváló eredményt, viszont ehhez meg kell tanulni kezelni az anyagokat. Folyamatosan fejlődök, még nem értem az út végére, de nagy célokat tűztünk ki, amit eddig a feleségemmel együtt sikerült megvalósítani. Nagyon szeretném továbbfejleszteni a műhelyt és autóiparos szerszámokba szeretnék beruházni. Festőkamrát és festékkeverő pultot szeretnék, ezek a jelenleg kitűzött célok – nyilatkozta Tajti Miklós.

Nyitókép: Tajti Miklós a régi műhelyében a falra festett airbrush munkájával (Csincsik Zsolt felvétele)