2024. április 19., péntek

Az élet, a múlt és a kamera

Szabadkán is bemutattak új vajdasági magyar filmeket

A Vajdasági Magyar Filmek Fesztiváljára került sor csütörtökön és pénteken, a Cinema Filmműhely szervezésében. A fesztivál a vajdasági magyar mozgókép napjához kötődik, amit október 13-án ünnepelünk, annak emlékére, hogy Lifka Sándor 1910-ben ezen a napon nyitotta meg Szabadkán az első filmszínházat. Ilyenkor természetesen nemcsak Lifkára, hanem Bosnyák Ernőre is emlékezünk. Az idei fesztiválon Fejős Csilla, Lavro Ferenc, Herczeg Zsolt, Miskolci Rolland, S. Gordán Klára, Csubrilo Zoltán és Iván Attila rövid- vagy dokumentumfilmjeit láthatta a közönség. Ezúttal is több településen zajlottak a vetítések, köztük a szabadkai a Lifka-moziban, ahol az egybegyűlteket Agárdi Gábor köszöntötte. Az ő szövege alapján készült Miskolci Rolland Szalonspicc című animációs filmje, amely Szabadkán elindította a fesztivált:

– A rövidfilmeket, a rajzfilmeket régebben a nagyjátékfilmek előtt vetítették érdekességként. A mai rohanó világban a rövidfilmek azok, amikre mindenki oda bír figyelni. Az érdekességük az, hogy egy alkotó néhány percbe vajon mit tud belesűríteni. Néha több idő se elég ahhoz, hogy mindent elmondjanak úgy, ahogyan szeretnének, de mi a helyzet, ha például nem két óra, hanem annál jóval kevesebb idő áll a rendelkezésre – emelte ki Agárdi Gábor.

Fejős Csilla három dokumentumfilmjét láthattuk a fesztiválon, ezek a szerémi borvidékről, a bácsi várról és az aracsi pusztatemplomról szóltak:

– A hungarikum pályázat ugyan irányt szabott, de arra gondoltam, hogy egyre nagyobb figyelem irányul az épített örökségünk és a természeti környezetünk iránt. Az aracsi pusztatemplomhoz csaknem magától kapcsolódott a bácsi vár, amely szintén romos állapotban van, és úgy gondoltam, hogy a szerémi borvidékkel kicsit megfűszerezem ezt a sorozatot. A romok nem csak kő és tégla, bennük van az őseink története, az életük, a bánatuk és örömük. A szerémi filmmel pedig a középkori magyar borvidék jelentőségére szerettem volna felhívni a figyelmet, bemutatni azokat a borászokat is, akik megpróbálják visszaállítani régi fényét és őshonos szőlőket telepítenek vissza – hangsúlyozta Fejős Csilla.