2024. április 24., szerda
VAJDASÁGI MAGYAR MOZGÓKÉP NAPJA 2022

Filmvetítések Topolyán

Október 13-a (csütörtök), 18 órai kezdettel
ARCÉLEK – Vajdasági Triptichon (18 perc, dokumentumfilm) Földművesek, akadémikusok, lelki vezetők mesélnek arról, hogy kik a vajdasági magyarok, és mit jelent a szülőföld megtartó ereje. Rendező: Lavro Ferenc.

ANTIKA (5 perc, dokumentumfilm) Egy nevelőszülőknél élő vajdasági fiatal életének mozzanataiba enged betekintést az Antika című kisfilm. Puhalák Antal kisgyermekéveit az utcán töltötte. Kéregetett, később pedig alkalmi munkákat vállalt. Halmozottan hátrányos helyzetű. Hosszú évek óta a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület védence, ahol a nevelők szárnyaik alá vették, és hallás után tanítják a fiút a szavalni. Szerkesztő: Bartus Bella, Herczeg Zsolt.

SZALONSPICC (5 perc, animációs film) Aki megnézi a Szalonspiccet, maga is egy kicsit bódult hangulatba kerül. Színek, hangok, képek erős világa jellemzi a Pannon RTV munkatársai által készített alkotást, amelyet a XVII. Göcsej Filmszemle szakmai zsűrije is elismert. Különlegessége, hogy a legendás magyar színművész, Koltai Róbert adta hozzá a hangját. Rendező: Miskolci Rolland.

MAGYAROK A MILJACKA PARTJÁN – Irma asszony története (52 perc, dokumentumfilm) Az egyik legkevésbé ismert magyar diaszpóra Boszniában él. Kialakulása, megpróbáltatásai, a kultúrák metszéspontján egyensúlyozó helyzete igazán különleges és megindító fejezete az összmagyarság történetének. Forgatókönyv-rendező: S. Gordán Klára.

Október 14-e (péntek), 18 órai kezdettel

NAGYON KÖLL MÁR AZ ESŐ (25 perc, dokumentumfilm) Létezik Szerbiában, Bánátban, egy magyarlakta kis falu, Rábé, melyről az 1200-as évekből származó írásos emlékek is említést tesznek. Csupán 135 lakosa van, de ez a létszám évről évre csökken. Ez a dokumentumfilm egy helyzetkép egy viszonylagos elszigeteltségben, ősi hagyományokat megőrző, tragikusan fogyatkozó szerbiai magyar faluról. Rendező-operatőr: Csubrilo Zoltán.

SZERÉMI BORVIDÉK (25 perc, dokumentumfilm) Kelták, rómaiak, hunok, avarok, majd magyarok termelték a szőlőt és szűrték a bort a Szerémi borvidéken, régi nevén a Tarcal-hegyen. Közismert, mégis elhanyagolt tény, hogy Mátyás király visegrádi palotájának szökőkútjából szerémi bor folyt. A szerémi bor a középkorban világhírnek örvendett, s a török korig a magyar királyság legelső borának számított. Rendező: Fejős Csilla.

ARACSI PUSZTATEMPLOM (24 perc, dokumentumfilm) E monumentális romtemplom az egyik legrégebbi magyar épített örökség Vajdaságban. A magyarság ezeréves délvidéki jelenlétét hirdeti. Mondhatni, elsőként került a Vajdasági Értéktárba – Külhoni Nemzetrész Értéktárba. 2020-ban pedig az aracsi templomromot a Magyar Értéktárba emelték be. Rendező: Fejős Csilla.

BÁCSI KIRÁLYI ÉS ÉRSEKI LOVAGVÁR (25 perc, dokumentumfilm) A Bácson található királyi és érseki lovagvár szintén a Vajdasági Értéktár – Külhoni Nemzetrész Értéktár részét képezi, s az egyik legjelentősebb középkori várromnak számít a Délvidéken. Rendező: Fejős Csilla.

HA JÖN A FA, AKKOR MENNI KÖLL (11 perc, dokumentumfilm) A film egy kihalófélben lévő szakmáról szól, ami a Tisza folyó mellett élő talpraesett fiatalembereknek nyújt megélhetést. Martonos, Magyarkanizsa és továbbhaladva Adorján mellett is többen gyűjtik rendszeresen a Tiszából az uszadékfát. Rendező: Iván Attila.