2024. április 19., péntek

A duális oktatás a fejlődés alapja

A gyakorlati képzést szorgalmazó projektum ötéves eredményeit összegezték Belgrádban

Nyolcezer szerbiai középiskolás fejezte be a tanulmányait a duális képzés keretében az elmúlt hat évben – hangzott el tegnap a Szerbiai Gazdasági Kamara sajtótájékoztatóján. Ugyanitt elmondták, hogy 14 olyan oktatási tervet és programot dolgoztak ki, amely a gyakorlati képzést helyezi előtérbe: a kereskedőkkel kezdték, mivel akkoriban ebben az ágazatban mutatták ki a legalacsonyabb képzettségi szintet, és a munkaerőhiány is itt volt a legkifejezettebb. A duális oktatás alkalmazását az elektrokommunikációs szerelői szakon folytatták, majd több olyan foglalkozásnál is bevezették, amelyek a gépi és elektrotechnikai szakokhoz kapcsolódnak.

Jelenleg háromezer tanuló képzi magát a program keretében: a projektbe 47 várost és községet kapcsoltak be, amelyekben 94 középiskola működik együtt 300 céggel – ismertette a képzések sikerét Mihailo Vesović, a Szerbiai Gazdasági Kamara stratégiai elemzéssel, szolgáltatással és nemzetközi kapcsolatteremtéssel megbízott igazgatója.

– A legnagyobb problémát a megfelelő szakkáder biztosítása jelenti, ugyanis gazdaságilag orientált szakembereket kell kiképeznünk, akik lehetőséget látnak a program megvalósításában.

Ezenkívül támogatókat is be kell vonzanunk. A közvéleménnyel tudatnunk kell, hogy a duális oktatás az, ami szavatolja a gazdasági fejlődésünket – mondta a szakosztály igazgatója.

Vesović kiemelte, hogy a duális képzésről szóló törvény nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a program fejlődjön. A 2017-ben érvényesített rendelkezések alkalmazása óta az oktatási minisztériummal együttműködve a gazdasági kamarának sikerült közel hoznia egymáshoz a cégeket, a diákokat és az iskolákat – nyilatkozta a kamara szakembere.

Szerbiában manapság a három- és négyéves szakokon is van lehetőség a gyakorlati képzésre. Az elmúlt időszakban 65 oktatási profilt fejlesztettek ki, és az öt év alatt 52 település 150 iskolájának 10 500 diákja képezhette magát a program keretében, amelyben 700 vállalat is részt vett. A képzésben részt vett középiskolások 50 százaléka a saját szakmájában helyezkedett el: 25 százalékuk abban a cégben kapott munkát, amelyben tanulmányainak idején tapasztalatot szerzett – sorolták az adatokat azon a konferencián, amelyen a projektum lezárását elemezték a szakértők.

A találkozón Philipp Gady, az Osztrák Gazdasági Kamara alelnöke is részt vett. Beszédében hangsúlyozta, hogy a programot a megfelelő pillanatban érvényesítették Szerbiában, ahol épp úgy megjelent a szakemberhiány, mint a környező országokban.

– A duális oktatás fenntarthatóságát elsősorban a törvényes keret szavatolja. Nagyon fontos azonban, hogy az oktatási rendszer a szerb gazdaság igényeihez alakuljon. A fejlesztést a vállalatok visszajelzésére kell alapozni, amelyeknek jelezniük kell, hogy milyen szakkáderre van szükségük, de azt is, hogy a diákoknak milyen tudással és képességekkel kell rendelkezniük ahhoz, hogy az adott vállalatban képesíthessék magukat – mondta az osztrák kamara alelnöke.

Philipp Gady ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy az osztrák cégek az elmúlt években több mint kétmilliárd eurót fektettek be Szerbiába. A programnak köszönhetően ezek a vállalatok ma már megfelelő munkaerőt alkalmaznak – mondta.