2024. április 19., péntek

A globalizáció kihívásai jogi szempontból

Nemzetközi tudományos konferencia a szabadkai MTTK-n

A globalizáció társadalmi és jogi kihívásai címmel került megrendezésre kedden egy nemzetközi tudományos konferencia a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A rendezvény több magyarországi egyetem és az MTTK közreműködésével jött létre, ahol hét kutató ismertette kutatási témáját. A megnyitón dr. Takács Márta, az MTTK pénzügyi dékánhelyettese köszöntötte az egybegyűlteket, ezt követően pedig röviden bemutatta a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart, majd rövid prezentációt tartott a vajdasági magyar felsőoktatásról.

– A mai napon a globalizáció hatásairól van szó, mely ugyanúgy vonatkozik a felsőoktatás minden színterére, legyen az az oktatás vagy a tudományos munka. Úgy gondoljuk, hogy az ilyen típusú konferenciáknak mindenképpen jó, ha helyet adunk ebben az épületben, hiszen a szerepvállalásunk nemcsak Szabadkán, de a vajdasági magyarság életében is fontos – hangsúlyozta dr. Takács Márta, az MTTK pénzügyi dékánhelyettese.

Dr. Szilágyi János Edétől, a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet vezetőjétől megtudtuk, hogy ezt a konferenciasorozatot 2019-ben indította útjára a Mádl Ferenc Intézet.

Balról dr. Takács Márta, középen dr. Dudás Attila, jobbról Csák Csilla (Fotó: Dér Dianna)

Balról dr. Takács Márta, középen dr. Dudás Attila, jobbról Csák Csilla (Fotó: Dér Dianna)

– Ez egy Kárpát-medencei vándorkonferencia, melynek célja, hogy a magyarországi jogászok kicsit jobban megismerhessék a határon túli magyar közösségeket, illetve az ott élő jogtudománnyal foglalkozó személyeket. Tavaly Erdélyben jártunk, az idei évben azonban Délvidék felé fordultunk. A mai nap nagyon fontos programpontja, hogy megismerkedjünk a Vajdaságban élő magyarság életével és helyzetével. A konferencián a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának, a Közép-európiai Akadémiának és intézetünk sokszínű profiljából adódóan 21. század legkülönbözőbb jogot is érintő kihívásai is szóba kerülnek amellett, hogy bemutatásra kerül egy történeti rész is Mádl Ferenc egykori köztársasági elnökről. Ezen túl az előadások elkalandoznak még a digitális kihívások és még sok más aktuális téma felé is – emelte ki dr. Szilágyi János Ede.

Az eseményen dr. Dudás Attila, az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karának egyetemi rendkívüli tanára is részt vett, aki már évek óta szoros kapcsolatot ápol a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézettel.