2024. április 19., péntek
KÚLA

Az új kenyér a magyarság megélhetését jelenti

Szent István napján kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét tartottak a kúlai Szent György római katolikus templomban. Az új lisztből sütött kenyeret Kanyó Géza, a kúlai pasztorális tanács elnöke tette le az oltárhoz. Juhász György helyi plébános többek között elmondta, Szent István a keresztény magyar állam megteremtőjeként a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja. A katolikus egyház egyházi szervező tevékenységéért szentté avatta, és Magyarország fő védőszentje lett.

− Számomra döbbenetes az, hogy ezer év után ismét emlékezünk erre az emberre, az első magyar királyra, és hogy tisztelettel vesszük tudomásul személyiségét, s ma is megpróbálunk tanulni tőle, helytállni becsületességben. Örülök, hogy manapság a politikai életben sokan mondják, hogy védeni, őrizni, támogatni kell a kereszténységet, és hogy a politika ma is fontosnak tartja azt, amit Szent István király ezer évvel előtt is fontosnak tartott. A katolikus egyház egyházi szervező tevékenységéért szentté avatta, és Magyarország fő védőszentje lett.

Gondoskodott az egyház megszervezéséről, egyházmegyéket, vagyis püspökségeket is alapított, és neki köszönhetjük az államiságunkat – fogalmazott György atya.

Sok helyen, így Kúlán is hagyomány, hogy ezen a jeles napon megáldják az új kenyeret, ami egyben hálaadás is az új termésért. Ezúttal is láthattuk az évtizedes hagyomány folyamatát.

− Régi hagyomány a templomba való bevonulás. Kérjük, hogy az eseményre a gyerekek és a fiatalok népviseletbe öltözve jöjjenek. Ők mennek elöl, utánuk az egyházközségi testület tagjai, és végül mi, papok. Egy valaki tálcán behozza a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret, ami jelzi, hogy magyarok vagyunk, a kenyér pedig mindennapi életünket jelenti – sorolta a a kúlai plébános.

Valka Károly, a község alpolgármestere szerint az új kenyér megáldása a helyi magyar közösség számára külön ünnep, hiszen az itt élők zöme mezőgazdasággal foglalkozik, így az új kenyeret munkájuk gyümölcsének tekintik: − Az új kenyér az itteni magyarság megélhetését jelenti. Szent István király ünnepe Kúlán a magyarság összetartozását, kitartását jelenti a nemzeti értékek mellett. Egyik és másik is nagyon fontos, főleg itt, ahol a vajdasági magyarság szórványban van – fogalmazott.

Az ünnepet a Szent Cecília énekkar alkalmi énekei tették meghittebbé.

Cikkünkhöz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el.