2024. április 25., csütörtök
KAJAK-KENU – ZENTA

Tizedszer is elrajtolt a regatta

Két év kényszerszünet után a zentai Tiszavirág Kajakklub az idén 10. alkalommal rendezte meg a Tiszavirág regattát. A versenyzők szereplését igencsak megnehezítő szeles időjárás ellenére igazán lendületes, izgalmas versenyt kísérhettek végig mindazon zentaiak és környező településekről érkezők, akik tegnap délelőtt kilátogattak a Tisza-parti sétányra, hogy hangosan szurkolva buzdítsák a kajakverseny különböző kategóriáiban induló versenyzőket. A mostani regatta annyiban volt rendhagyó, hogy az eddig minden évben Zentára látogató külföldi klubok az idén más versenyeken való részvételük miatt nem tudtak jelen lenni, ennek ellenére Vajdaság területéről a házigazdák mellett Óbecséről, Magyarkanizsáról, Törökkanizsáról, Bezdánról és Zomborból érkeztek csapatok.

A tegnapi 24 futam során mind a hat csapat szép teljesítményt mutatott fel. A zentaiak közül az 500 méteres kajak vegyes páros mix versenyszámban Gere Katalin és Subotić Marko, a junior férfi párosban pedig Ladóczki Ádám és Csongor végzett az első helyen, az úgyszintén 500 méteres távon a 2005-ben születettek női egyéni mezőnyében Gere Katalin, a 2005-ben születtek férfi egyéni versenyében pedig Subotić Igor diadalmaskodott Ladóczki Ádám előtt.

Fehér Csaba, a Tiszavirág edzője napilapunknak elégedetten nyilatkozott a klubjuk által elért eredmények kapcsán:

– Jó, gördülékeny verseny volt. Azt hiszem, mindenben azt tudom mondani, hogy hiba nélkül lezajlott a verseny, de természetesen a részt vevő klubokat is meg kell kérdeznünk, ők is elégedettek-e.

A zentai klub az elmúlt időszakban is kiválóan szerepelt. Fehér elmondta, hogy nagyon sikeres időszakon vannak túl. Az elmúlt hónapban junior- és U23-as Európa-bajnokságon vettek részt, előbbin Gere Katalin 2000 méteren a 6. helyen zárt, Subotić Igor pedig elődöntőzött. Ezt egy vajdasági bajnokság követte, amelyen közel 20 érmet nyertek, majd pedig egy kétnapos válogatón is részt vettek – ecsetelte az edző, aki ennek kapcsán kiemelte, minden idők legsikeresebb válogatóját zárták. Subotić Marko nagyon jó idővel felnőtt korosztályban válogatót nyert K-1000 méteren, a királyszámban, ami egyedülálló eredmény, ilyen még nem sikerült zentainak, így ő az Európai Játékokon is indulni fog. Gere Katalin megnyerte az 1000 métert, úgyhogy a világbajnokságon lesz ott, a csapatba bekerült még Subotić Marko, Ladóczki Ádám és Csongor, illetve Kelemen Panna is.

A fiatal hölgyek lapátolnak (Fotó: Horváth Zsolt felvétele)

A fiatal hölgyek lapátolnak (Fotó: Horváth Zsolt felvétele)

– Hat versenyzőnk van a válogatottban, nagyon sűrű időszak elé nézünk, mert a java még most jön, de egész egységes, jó a kohézió a csapatban – jegyezte meg az edző, aki elmondta, hogy az utánpótlásuk nem volt még ennyire erős, mint most: – Két kajakiskolát zártunk, amit harmincöten végeztek el, és úgy néz ki, hogy a tanítványok 70 százaléka folytatja az edzéseket. A klub felzárkóztató csoportjában huszonnégy-huszonöten vannak, emellett van egy haladó csoportunk és ugyanennyi minikajakosuk. Ötven fővel edzünk nap mint nap. És még ott van az én csoportom is, mert ezzel a két csoporttal egykori tanítványaim, Vartus Árpád és Túri Csongor foglalkoznak. Nagyjából hatvan-hetven igazolt versenyzővel tudunk számolni az idény hátralévő részében, és rajtuk kívül itt vannak azok is, akik rekreációs szinten foglalkoznak a kajakozással – mondta az edző, és hozzáfűzte, mostanában nemegyszer előfordul, hogy negyven-ötvenen vannak egyszerre a vízen, ami különösen látványos tud lenni.