2024. március 29., péntek

A lovagkortól a 3D-s világáig

Két tábor is kezdetét vette a VM4K-ban – Most is nagy volt az érdeklődés

A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban tegnap vette kezdetét a Tudós és az Informatikai tábor, amelyen a részvétel teljesen ingyenes. A Tudós táborban a 6–10 éves korosztályú gyermekek vesznek részt hétfőtől szombatig, mindennap reggel 8 és 12 óra között tartanak a foglalkozások. Célja, hogy a gyermekeknek interaktív módon hozzanak közelebb egy-egy tudományterületet, és megszerettessék velük azokat. A hét folyamán a legérdekesebb fizikai, kémiai kísérletektől kezdve, a lovagkoron át, a mikroszkopikus világ megismerésén keresztül számos korszerű és érdekes megközelítéssel fognak találkozni a részvevők. Az informatikai tábor az Alkoss, programozz, nyomtass – a 3D új világa címet kapta. A hétfőtől péntekig tartó képzés a 12–14 éves fiatalokat célozza meg, akik minden délelőtt fél kilenc és fél tizenegy között megismerkedhetnek a tervezés, készítés és kivitelezés munkafolyamataival. A tábor ideje alatt a tervezés és programozás által megalkotásra került ötletek formát kapnak, és a 3D-s nyomtatók segítségével életre is kelnek.

Kezdetét vette az informatikai oktatás (Dér Dianna felvételei)

Kezdetét vette az informatikai oktatás (Dér Dianna felvételei)

– A VM4K minden évben különböző táborokat szervez a téli és a nyári iskolaszünetekben. Az idei Tudós táborra 50 gyermeket tudtunk fogadni, ahol mindennap más-más tudományterülettel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Az első napon kémiai kísérleteket láthatnak az ifjoncok, a második nap a matematikáé lesz, ahol logikai feladatok és játékok várják a gyerekeket. Tehát fontos, hogy játékos módon, interaktívan lássanak bele egy-egy tudományterületbe. A harmadik nap a biológiáé, amikor is kirándulni fogunk a szabadkai kiserdőben, meg fogjuk nézni egyebek mellett a legidősebb fát is. A csütörtök a történelem napja lesz, pénteken pedig a földrajzé a főszerep, ahol ismételten kirándulni fogunk, ezúttal a palicsi nagy parkban, ahol a tájékozódásról tanulunk iránytűvel, nématérképpel és egy kincskeresős játékot is fogunk játszani a gyerekekkel. Az utolsó napon, szombaton a fizika is sorra kerül, ahol ugyancsak érdekes kísérleteket fog hozni egy kiváló tanárnő. A tábort egy gyerekkoncerttel fogjuk zárni. A napok úgy épülnek fel, hogy legelőször is felosztjuk két csoportra az 50 gyermekből álló résztvevőket. Az egyik csoport a Tesla nevet kapta, míg a másik az Einstein elnevezést. A szétosztás után az egyik csapat egy interaktív előadást hallgat, a másik pedig kézműves foglalkozáson vesz részt. Ezután cserélünk. Az uzsonnaszünet után egy mozgásos foglalkozás következik az egyik csapat részére, a másik csapatra pedig ismét egy interaktív előadás vár, majd újból következik a csere  – emelte ki Szakács Tamás, a VM4K szakmai referense.

Egy figyelemfelkeltő kémiai kísérlet előkészületei

Egy figyelemfelkeltő kémiai kísérlet előkészületei

– Az öt napon át tartó, napi kétórás informatikai táborban 16 tanuló vesz részt, akik kódolási, programozási, tervezési és nyomtatási feladatokat fognak megoldani. A diákok kigondolnak egy ötletet, melyet programozás által megalkotnak vizuális keretrendszerek segítségével, majd harmadik lépésként következik a kreált, kitalált ötleteknek a nyomtatása. Mind a három munkafolyamat több részből áll, a gyerekek több órán keresztül gyakorolnak és tanulnak. Minden újabb alkalomkor az előző napon elsajátított tudásra építenek, de mindig tanulnak valami újat is. Az utolsó napon pedig jutalmul minden diák egy emléklapot kap – mondta Kosányi Tamás, a VM4K szakmai referense.

Színkeverés három alapszínből

Színkeverés három alapszínből

A táborokra szinte egy nap alatt beteltek a férőhelyek.