2024. április 24., szerda

Államtitkári szintű szerepvállalás

Pásztor István: Az aktuális politikai tartalmak legalább annyira fontosak, mint a parlamenti többségben való részvétel

Az nem kérdés, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség része lesz-e az új összetételű képviselőház parlamenti többségének és az alakuló kormánynak, csak arról kell az illetékes feleknek megegyezniük, hogy a párt milyen formában vegyen részt a végrehajtó hatalomban. A VMSZ képviselőit ma fogadja Aleksandar Vučić államfő. Arról, hogy milyen elvárásokkal ülnek a köztársasági elnökkel tárgyalóasztalhoz, Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét kérdeztük.

– Immár több mint egy évtizedre tehető az együttműködés, ami a bizalomépítésről, a kölcsönös felelősségvállalásról és az egymás iránti viszony politikai értelemben vett becsületességéről szól. Ennek eredményeként nem stresszesen nézek a tárgyalásokra. Úgy gondolom, hogy azt az együttműködést, amit elkezdtünk, racionális volna folytatni. Ez lenne az itteni magyar közösségnek az érdeke, a Vajdasági Magyar Szövetség ehhez kérte és kapta a választói felhatalmazást és a legitimitást a szavazatok formájában, ami 5 mandátumot eredményezett. Azt gondolom, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti többségi és kormányzati szerepvállalása jó Szerbiának belpolitikai értelemben, de nemzetközi vonatkozásban is. Mi hozzá kívánunk járulni mindazoknak a porblémáknak a megoldásához, amelyek ránk várnak. Erről is szeretnék a köztársasági elnökkel beszélni – mondta Pásztor István.

Rámutatott, hogy az aktuális politikai tartalmak legalább annyira fontosak számára, mint a parlamenti többségben, illetve a végrehajtó hatalomban való részvétel.

– Az előttünk álló őszről és télről is szeretnék szót váltani, a folyamatban levő ügyek talpon tartásáról, a rendszernek, elsősorban a felépítménynek a talpon tartásáról, emellett pedig a migrációs kérdésről. Ezek a kérdések legalább annyira fontosak, mint a formális téma, ami miatt találkozunk – mondta a VMSZ elnöke. Hozzátette, az egyeztetésre többedmagával érkezik.

– Pásztor Bálint mint frakcióvezető és Kovács Elvira mint a frakció kimagaslóan fontos tagja, az előző összetételben a parlament alelnöke fog elkísérni. Azt gondolom, hogy aránylag gyorsan, jóformán mindent végig tudunk beszélni – mondta, majd hozzátette: – A VMSZ a parlamenti többség része kíván lenni, és a végrehajtó hatalomban államtitkárok szintjén szeretnénk képviselni magunkat, olyan számban és azokban a minisztériumokban, ahol eddig is.

Kérdésünkre válaszolva, hogy ha miniszteri pozíciót kínálnak fel a pártnak, elfogadja-e, Pásztor István azt válaszolta, hogy nem kínált senki miniszteri pozíciót.

– Az előző beszélgetéseken, az előző alkalmakkor igen, de az semmit sem változtat a párt alapállásán. Továbbra is azt gondoljuk, hogy az embernek mérlegelni kell a saját teljesítőképességét, mérlegelni kell az ország, a közösség érdekeit is. Mindezt figyelembe véve felelőtlenség lenne miniszteri pozíciót elfogadni. Az igazi felelősség számunkra, hogy minél több helyen legyünk államtitkári pozícióban, és hogy hozzájáruljunk a feladatok elvégzéséhez. A VMSZ-nek nincs Belgrádban olyan társadalmi beágyazottsága, amely lehetővé tenné, hogy akárki a párt soraiból vállalna efféle megbízatást. Pedig sokan vannak, akik személyi adottságaik alapján alkalmasak lennének egy ilyen pozíció betöltésére, de a társadalmi beágyazottságunk hiányosságának tudatában társadalmi felelőtlenség lenne miniszteri helyet bevállalni – mutatott rá a párt elnöke.