2024. április 19., péntek

Petőfi körtefája Királyhalmán

A körtefa eszmei és kulturális értékeket hordoz magában

Ma, csütörtök délután a királyhalmi Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán Szarvas József, Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész – aki a VM4K palicsi Nyárhangoló fesztiváljának egyik részvevője – elültette Petőfi körtefáját. A művész a Tündérkert aktivistája, melynek célja az őshonos fafajták tovább örökítése.

– A história szerint 1849. július 31-én Petőfi Sándor Székelykeresztúrra érkezett, ahol egy család háromféle puliszkával vendégelte meg őt. A vacsorát követően pedig elbeszélgettek egy körtefa alatt, majd Petőfi Sándor elment és soha többé nem látta senki, a körtefa azonban megmaradt. A közösség azt a körtefát úgy tartja számon ma is, mint Petőfi körtefáját. Egy jó szándékú ember erről megmentett egy oltványt, amelyet vad alanyba oltott, és megtartotta a jövő nemzedéke számára. Napjainkban ez a fa még mindig áll, de már nem él, azonban mellette ott van a hajtása, az utódja. Erről a fáról lett elmentve ez a facsemete is, melyet a tündérkertek megalapítójának, Kovács Gyulának köszönhetünk – mesélte Szarvas József színművész.

Petőfi körtefája nem más, mint a fiataloknak átadott kulturális érték (Fotó: Gulyás Réka)

Petőfi körtefája nem más, mint a fiataloknak átadott kulturális érték (Fotó: Gulyás Réka)

Szűcs Anna, az iskola igazgatónője elmondta, hogy a körtefa elültetése is hozzájárul ahhoz, hogy az iskolában tanuló diákok jobban megismerjék Petőfi munkásságát és életét, valamint, hogy tudják: az őshonos fafajtákat ápolni, gondozni kell, és továbbadni a jövő generációknak.