2024. március 29., péntek
BIRKÓZÁS

Két magyar döntős

Bazsó Adolf ezüstérmes lett a kötöttfogásúak 130 kilogrammos súlycsoportjában a római U20-as birkózó-Európa-bajnokságon. Bazsó grúz, azeri és lengyel ellenfél legyőzésével került a döntőbe, amelyben az ukránok junior Eb-ezüstérmese, Mihajlo Visnivecki volt az ellenfele, és 2:1-es vereséget szenvedett. Szintén a tegnap esti fináléba jutott be a tavalyi junior-Eb-n második, vb-n harmadik Tösmagi Attila (72 kg), és az ifjúsági olimpiai bajnok azeri Gurban Gurbanovval mérte össze a tudását. Tösmagi előzőleg örmény, román és török versenyzőt vert meg.

Szerbia öt versenyzőt indított az olasz fővárosban, de egyedül a felsőhegyi Vuković Máriónak sikerült győzelmet aratnia. A selejtezőben 10:1-es technikai tussal győzte le bolgár, majd hasonló fölénnyel (10:0) izraeli ellenfelét, de a negyeddöntőben 4:0-ra kikapott egy görögtől. A magyarkanizsai Losonc Szabolcs az 55 kg-ban indult, de a rajton 8:0-s vereséget szenvedett az örménytől, s 67 kg-ban szintén örmény győzte le (9:0) Momčilo Gajićot. Bogdan Stojičić (77 kg) 9:3-ra görögtől kapott ki, de feljutott a vigaszágra, Luka Katić (97 kg) pedig 4:1-re maradt alul egy románnal szemben. A nőknél Jovana Radivojević (59 kg) az egyetlen szerbiai, ő lengyellel kezd.

A Hercules sikerei

Mladenovacon rendezték meg a város hatodik nemzetközi kötöttfogású tornáját az utánpótlás-korosztályok részére, ahol 6 országból 32 klub 224 versenyzőt indított. Csapatversenyben a fiúknál és a lányoknál is az első helyet a helyi Ljubomir Ivanović Gedža szerezte meg (343, illetve 97 pont), a felsőhegyi Hercules a fiúknál 200 ponttal a harmadik lett, a lányoknál pedig 70 ponttal a második helyen végzett. A torna legjobb hazai birkózója a lányok mezőnyében a felsőhegyi Gabrijela Gobeljić lett.