2022. július 4., hétfő

Régiószintű felvásárlási árakat!

Negyven eurócentet megközelítő búzaárat követelnek a gazdák

Reális felvásárlási árakra és a támogatási rendszer korszerűsítésére van szükség Szerbiában – áll a mezőgazdászokat tömörítő Stig egyesület közleményében, amelyben bejelentették: elégedetlenségüket tiltakozásokkal fejezik ki a termelők. Kedden az ország több városában is szerveznek tüntetéseket: többek között eltorlaszolják a Požarevactól az autóútig vezető útszakaszt is – jelentette be az Agrosmart mezőgazdasági portálon Nedeljko Savić, az egyesület elnöke.

– A régióban aktuális felvásárlási árat követeljük az új termény átvételekor. A budapesti tőzsdén tonnánként 397 euróért értékesítik a búzát, Horvátországban 380 eurót adnak érte. Ez az új termés áfa nélküli ára a feldolgozók számára. Ezzel ellentétben a felvásárlók nekünk kilogrammonkénti 36 dináros árat kínálnak (kb. 300 euró tonnánként). Úgy gondoljuk, hogy a piac megőrzése érdekében elrendelt állami intézkedésekkel bennünket terhelnek. Ahelyett, hogy védenék a termelőket, az egyenlőtlenül megosztott teherrel még meg is károsítják őket – mondta a mezőgazdászok képviselője, aki a tiltakozások másik okaként a napraforgó betakarítását említette. Az érvényben levő kiviteli tilalom ugyanis a nyersolajra is vonatkozik, ami kihat a napraforgó árára, és tovább károsítja a hazai termelőket. Hasonló a helyzet a búza kivitelével is: a korlátozások miatt a külföldi piacokon nem tudják eladni a felesleges mennyiséget.

A gazdák elégedetlenek az állami szubvenciók politikájával is. Azt kérik a szerb kormánytól, hogy európai példára korszerűsítse a megművelhető területek alapján kiutalt támogatások rendszerét.

– Csaknem húsz nappal ezelőtt tárgyaltunk az Árutartalékok Igazgatóságának képviselőivel, és abban állapodtunk meg, hogy június 6-án ajánlatot tesznek a felvásárlási árakra. Meggyőződésünk ugyanis, hogy az igazgatóságnak még azelőtt nyilvánosságra kell hoznia az árat és meg kell kezdenie a felvásárlást, hogy megkezdődik az aratás. Késés esetében a termelők viszonteladóknál értékesítenek, akik később drágábban adják tovább a terményeket az Árutartalékok Igazgatóságának. Ezzel kapcsolatban pénteken fogadtak bennünket a mezőgazdasági minisztériumban, de nem találtunk megértésre. Nyilvánvalóvá vált, hogy egyetlen ajánlatunkat és kérésünket sem fogadják el – mutatott rá a tiltakozások fő okára a mezőgazdászok országos egyesületének elnöke.

Savić szerint országunkban korszerűsíteni kell a szubvenciók rendszerét: a támogatásoknak vonatkozniuk kell a teljes megmunkálható területre, és az állami eszközök kiutalását a vagyon-visszaszármaztatási eljárás alatt levő területekre is szavatolni kell.