2024. április 26., péntek

Újra kapható Kijev legjobb hamburgere

Szösszenet az ukrán főváros utcáiról

Az orosz-ukrán konfliktus kitörésének 74. napján a hadi tudósításokból értesülünk a keleti és déli frontokra összpontosuló harcokról, az azovstali acélerőmű teljes evakulásáról, az ukrán egészségügyi intézmények elleni támadások kivizsgálásról, az orosz hadi erők pedig értesítik a közvéleményt arról, hogy Kharkiv közelében megsemmisítettek minden fegyverszállítmányt, amelyet az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Egyesült Nemzetek Szervezete biztosított az ukránoknak. Az Ukrajnát elhagyók száma pedig meghaladta az 5,8 milliót – írja a nemzetközi sajtó.

Az Euronews újságírója ugyanakkor bekopog egy hamburger sütöde ajtaján Kijevben...

„Ínycsiklandó illatok terjengenek Kijev egyik kis utcácskájában. Ismét sülnek a húspogácsák Ihor hamburgerezőjében.

Egy hónappal azután, hogy az orosz csapatok elvonultak az ukrán főváros környékéről, hogy a keleti frontra összpontosítsanak, újranyitnak az üzletek, az élet visszatért Kijevbe.

Ihor három évtized után költözött vissza Los Angelesből és nyitott étkezdét két éve Kijevben. Az orosz invázió kezdetén visszautazott fiaihoz a tengerentúlra. De amint tehette, újra hazatért.

– Hogy miért? Valami belülről azt súgta, hogy itt kell lennem. Nem vagyok a frontvonalban. Nem vagyok harcos. De szeretem Kijev egyik legjobb hamburgerét készíteni. És nagyon jó érzés látni, hogy az emberek mosolyognak. Látni, amikor harcosaink, a katonáink megállnak itt. Úgyhogy most nagyon büszke vagyok a népünkre” - mondja az üzlet tulajdonosa.

Arról is beszélt, hogy furcsa, de ez a háború újraegyesíti az ukrán népet. Ő is kicsit idegennek érezte itt magát korábban a hosszú távollét után, de már 100 százalékban ukránnak vallja magát.

A hamburgerező egyik vendége úgy véli, annál jobb, minél hamarabb újraindul a gazdaság. Minél gyorsabban, minél többen munkába állnak. Most ez lenne a legnagyobb segítség az országnak, erre van a legnagyobb szükség.

Az energiahordozók hiánya, az alapanyagok beszerzése még okoz számos nehézséget, de Ihor hamburgerét még nem érte kritika Kijevben.” – közvetíti az ukrán főváros hangulatát a tudósító.