2024. április 29., hétfő

Thália Temerinbe költözött

A topolyaiaké a Pataki László-díj az idei amatőr színjátszó szemlén – A kupuszinaiak a közönség- és a diákzsűri elismerése mellett az MNT tájolási díját is hazavihették

Harsogott a nevetéstől, duzzadt az üzenetektől és bizony könnyektől is ázott a temerini színházterem az elmúlt napokban. Estéről estére megtelt a nézőtér: megérezte a közönség azt a színházi hangulatot, amelyet egyébként ritkán van alkalma élvezni – mutatott rá a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának gáláján a szemle közösségformáló erejére Varga Flórián, a vendéglátó Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület elnöke szombat este.

„Thália, a színház istennője itt van, jelen van, baj tehát nem történhet” – fogalmazta meg gondolatait Balázs Áron zsűritag a szemle háttérkiadványában, a Súgóban. Majd folytatta: „… a szervezők profi szinten teljesítenek, minden apró részletre ügyelnek, a nézők előtt pedig kalapot kell emelni, ugyanis estéről estére, valódi kulturált, összetartó, kíváncsi közösséget alkotva részt vesznek nem csak az előadásokon, de a szakmai megbeszéléseken is” – jegyezte le tapasztalatait a Sterija-, Pataki Gyűrű- és Jászai Mari-díjas színművész.

Az újvidéki Művészeti Akadémia tanársegédje mellett a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet idén Brestyánszki Boros Rozi dramaturgot és Táborosi Margaréta rendező-koreográfust kérte fel arra, hogy értékeljék a temerini, szabadkai, újvidéki, zentai, palicsi, nagykikindai, topolyai, muzslyai, tóbai és kupuszinai amatőrök munkáját. Ezt napi szinten meg is tették, a szombat esti ünnepélyes díjkiosztón pedig a nyilvánossággal is megosztották véleményüket.

A zsűri a következőképpen döntött:

HIVATALOS DÍJAK

Pataki László-díjjal tüntette ki a topolyai Mara Amatőr Színházat a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért, Molière A tudós nők című darabjukért, amelyet Jankovics Andrea rendezésében állítottak színpadra.

A Bambach Róbert-díjat a Palics Magyar Művelődési Egyesület Palicsi Színjátszó Grundjának ítélte a Kreón, avagy ellenében a szélnek című dráma színpadra állításáért. A darab rendezője Mezei Zoltán.

A közösségteremtő tevékenységéért a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Truppját tüntette ki Garay Béla-díjjal.

2022-ben a legjobb férfi főszereplőnek járó Szilágyi László-díj Molnár Oszkáré, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportjának tagjáé lett a Nyitott ablak című vígjátékban nyújtott fergeteges alakításáért, Novotni, a rezervista szerepének megformálásáért.

A legjobb női főszereplőnek járó Ferenczi Ibolya-díjat Petro Ildikó vehette át, akit a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Truppjának Éjjeli menedékhely című drámájában Vaszilisza szerepében láthatott a közönség. Az előadást László Sándor rendezte.

A legjobb férfi epizódszerepért járó Nagy István-díjat szintén a temerini társulat egyik tagjának ítélték: Elek István az Éjjeli menedékhelyben nyújtott kiváló alakításáért, Luka szerepének megformálásáért vehette át az elismerést.

A legjobb női epizódszerep elismerését, a Magyari Piri-díjat a zsűri Belíza szerepének megformálásáért Janković Editnek, a topolyai Mara Amatőr Színház tagjának ítélte oda A tudós nőkben nyújtott alakításáért.

A legszebb színpadi beszédért Oláh Réka kapta meg a Szántó Róbert-díjat. A Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszóinak tagját Raymond Queneau Így történt… című vígjátékában láthattuk. Az előadást Verebes Judit és Dévai Zoltán állítottak színpadra.

A lendületes színházi alkotómunkáért a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói részesültek elismerésben.

A Közönségdíjat az idén nem más, mint a kupuszinai Sturcz József színjátszó csoport nyerte el Nóti Károly és Fényes Szabolcs Nyitott ablak című vígjátékának magával ragadó színpadra állításáért.

A diákzsűri számára az idén sem volt könnyű a döntés, hisz a találkozó utolsó napján is lenyűgöző produkciókat láthattak. Döntésük értelmében a legjobb előadás díja azt a csapatot illeti meg, amely a legtöbbet és legjobban nevettette meg őket. Ez pedig nem más, mint a Sturcz József színjátszó csoport és fergeteges előadásuk, a Nyitott ablak.

KÜLÖNDÍJAK

A vendégszereplésre kiemelten érdemesült előadás büszke címét, a Magyar Nemzeti Tanács tájolási különdíját az idén a kupuszinai Sturcz József színjátszó csoport nyerte el, Nyitott ablak című vígjátékukért.

A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának különdíját a topolyai Mara Amatőr Színház élvezheti. Ennek értelmében Jankovics Andrea rendezését a Jadran színpadon is megtekintheti majd a közönség.

A zsűri a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház különdíját, vendégjátszási lehetőséget a színházban, a Palics Magyar Művelődési Egyesület Palicsi Színjátszó Grundjának nyújtja át a Kreón, avagy ellenében a szélnek című előadásukért, amelynek szerzői Hajdú Tamás, Baráth Attila, Pámer Csilla és Mácsai Endre, és amelyet Mezei Zoltán rendezett. A Kosztolányi Dezső Színház csoportos belépőt is biztosított a színház valamely előadására: ezt a különdíjat az Újvidéki Magyar Művelődési és Művészeti Központ Színes Szilánkok Diákszínpada kapta meg.

A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának különdíjaként a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Truppja csoportos belépőt nyert a társulat valamely előadására.

A tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja viszont a Zentai Magyar Kamaraszínháztól kapott csoportos belépőt a társulat valamely előadására.

Az Újvidéki Színház különdíját a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata kapta, így ők látogathatják meg csoportosan a társulat egyik előadását.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és az Education & Language Nomads közös, rendhagyó különdíját, egy közösségfejlesztő hétvége megtartását a Palicsi Színjátszó Grund nyerte el.

A zsűri a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének különdíját – ingyenes részvételt a Szép Szó táborban –, Barna Sára Dávidnak, az Újvidéki Magyar Művelődési és Művészeti Központ Színes Szilánkok Diákszínpada tagjának adományozta a Tenger a lélekben című előadásban nyújtott alakításáért.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös különdíját Csíkos Dávid, a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata tagja vehette át. A Tábori piknik című előadásban Zépó, az ellenség katonája szerepének megformálásával kiérdemelte, hogy ingyenes részt vehessen a MAdT táborban.

A Wemsical Szerbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület különdíját, a Malom-színésztáborban való részvételt a zsűri a topolyai Mara Amatőr Színház tagjának, Mendrei Zsoltnak ítélte oda, aki Tüskét alakította A tudós nők című vígjátékban.

A Magyar Szó napilap egyéves előfizetését Szabó Erika, a topolyai Mara Amatőr Színház tagja tudhatja magáénak, A tudós nők című előadásban Aristea szerepének megformálásáért. Féléves előfizetést kapott Lackó Farkas Erzsébet, akit a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának komédiájában, A bűvös szék Minisztereként láthatott a közönség. A kitartó tevékenységükért a Magyar Szó napilap féléves előfizetést adományozott a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának is. Napilapunk könyvcsomagját Varga Flórián kapta meg, akit a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Truppja Éjjeli menedékhely című drámájában láthattunk Szatyin szerepében.

A zsűri a Hét Nap hetilap egyéves előfizetését Sörfőző Károlynak, a topolyai Mara Amatőr Színház tagjának ítélte oda A tudós nők című előadásban nyújtott alakításáért, Chrysale szerepének megformálásáért. Féléves előfizetést Szántó Tivadar, a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának tagja kapott A bűvös szék című komédia Államtitkárának megformálásáért. A Hét Nap könyvcsomagja Zsivu Péter kezébe került, aki a kupuszinai Sturcz József színjátszó csoportjának darabjában Polgármesterként varázsolta el a közönséget Nóti Károly – Fényes Szabolcs Nyitott ablak című vígjátékában, Molnár József rendezésében.

Az igényes kortárs szövegek színpadra állításáért a zEtna kiadó biztosított könyvcsomagot Király Sándornak, a nagykikindai József Attila Színtársulat művészeti vezetőjének és rendezőjének. Szintén könyvcsomagot kapott a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Fabula Rasa Színjátszó Grundja: ők a fiatalok színházi alkotótevékenységének ösztönzéséért részesültek elismerésben.

A zsűri a szabadkai Fabula Rasa Színjátszó Grund társulata tagjának, Kéri S. Botondnak a Forum Könyvkiadó Intézet könyvcsomag-különdíját nyújtotta át Gerard szerepének megformálásáért Jean Cocteau Vásott kölykök című drámájában nyújtott alakításáért. Az előadást Budinčević Krisztián rendezte. A kiadó Limburger Georginát is megörvendeztette egy könyvcsomaggal, aki a Polgármesternét alakította a kupuszinai Sturcz József színjátszó csoport fergeteges vígjátékában, a Nyitott ablakban.

A topolyai Mara Amatőr Színház által színre vitt Molière-vígjáték Henriettjének megformálásáért Fekete Dóra a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet könyvcsomag-különdíját kapta meg. Ugyanilyen kitüntetésben részesült az Újvidéki Magyar Művelődési és Művészeti Központ Színes Szilánkok Diákszínpada: a Tenger a lélekben című előadásukat a merész témaválasztásért és a közös alkotómunkáért értékelte a zsűri.

Az eseményen készült fotógalériánkat ITT tekintheti meg.