2024. május 18., szombat

A Vajdasági Magyar Szövetség átadta a jelöltlistáját Szabadkán

Ma délelőtt átadták a Vajdasági Magyar Szövetség választási listáját Szabadka Város választási bizottságának, a lista indulásához az önkormányzati választásokon. 

– Tegnap 4,5 óra leforgása alatt a szükséges 1000 helyett 1479 aláírást gyűjtöttünk össze szabadkai listánk indulásához. Szeretném megköszönni a városban és a Szabadkához tartozó településeken élőknek, hogy a vasárnapjukból időt szántak a támogatásunkra. Ez azt bizonyítja, hogy a célkitűzéseink találkoznak a lakosok elvárásával – emelte ki dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke a médiának a lista átadásának sajtótájékoztatóján.

Elmondta, a lista a 2-es számmal fog indulni a választásokon.

– A választási lista elnevezése Vajdasági Magyar Szövetség - Dr. Pásztor Bálint. A jelöltek kétharmada egyetemi diplomával rendelkezik, és mezőgazdasági termelők, kultúrában dolgozók és sportolók is helyet kaptak ezen a listán, sőt olyan jelöltjeink is vannak, akik nem tagjai a VMSZ-nek. Figyeltünk ugyanakkor arra is, hogy az összes nagyobb településnek legyen képviselője a következő mandátumban is. Ami a programunkat illeti, három fő célkitűzést fogalmaztunk meg: a város épített örökségének a megőrzését, Palics régi fényének a visszaállítását, ezen kívül pedig a városrészek és a városhoz tartozó települések egyenrangú fejlesztését. Arra számítunk, hogy sok szabadkai és Szabadkához tartozó településen élő értékeli azt, amit az elmúlt négy évben tettünk a városért, illetve a településekért, ezért jó választrási eredményre számítunk június 2-án – hallottuk a VMSZ elnökétől.

Újvidéken vasárnap 23 óra tájban adták át a támogatói aláírásokat (Ótos András felvétele)

Újvidéken vasárnap 23 óra tájban adták át a támogatói aláírásokat (Ótos András felvétele)

Számos helyen folytatott egyébként Vajdaság-szerte sikeres aláírásgyűjtést a hétvégén és hétfőn a Vajdasági Magyar Szövetség a június 2-ára kiírt helyhatósági választásokhoz szükséges listaállítás érdekében. A támogató aláírásokat sikerült összegyűjteni, a többi között Szabadkán, Újvidéken, Magyarkanizsán, Zentán, Topolyán, Kishegyesen, Óbecsén, és Szenttamáson is. A párt aktivistái arról számoltak be az elmúlt három nap leforgása alatt a különböző településeken, hogy várakozáson felüli volt a részvételi arány, sok polgár döntött a listaállítás támogatása mellett, és hogy erre a lelkesedésre június 2-án, a választások napján is nagy szükség lesz. Elmondható, hogy a politikai szervezet mindenütt igyekezett a szükségesnél több aláírást átadni, arra az esetre, ha a választási bizottságok netán valamilyen pontatlanságot észlelnének egyes aláírások kapcsán – a több kézjegy begyűjtése bevett gyakorlatnak számít minden választási indulás alkalmával. Regionális oldalainkon olvashatnak az aláírásgyűjtések menetéről a helyszínen készült beszámolóinkban.

Temerinben hétfőn történt meg a listaátadás (Ótos András felvétele)

Temerinben hétfőn történt meg a listaátadás (Ótos András felvétele)

A Vajdasági Magyar Szövetség néhány településen még ma is gyújti az aláírásokat, így Zichyfalván (Plandištén 8 és 14 óra között a Művelődési Központban, Nemesmiliticsen 9 és 15 óra között a helyi közösségben, Zomborban 9 és 15 óra között a VMSZ-nagyirodában (Szentháromság tér 1/1/24.), Csonoplyán 9 és 15 óra között a helyi közösség épületében, ahogyan Bácsgyulafalván is 9 és 16 óra között, Doroszlón 9 és 16 óra között, Bezdánban 9 és 16 óra között. Szilágyin 10 és 11 óra között, ezenkívül Bácskertesen 16 és 19 óra között lesz aláírásgyűjtés, ugyancsak a helyi közösségek épületeiben.

Nyitókép: A szabadkai választásokon a VMSZ 2-es számmal indul (Fotó: Dér Dianna)