2024. május 4., szombat

Okosparkkal bővül Újvidék

A Zöld Vidék Környezetvédő Egyesület a Városi Kertészet Közvállalattal közösen, a városi környezetvédelmi igazgatóság támogatásával sikeresen megvalósította az Élesszük fel a Tengeri (Primorska) utca környékét! elnevezésű projektet.

Az elképzelés a NIS vállalat által indított, Együtt a közösségért 2021 program keretében valósult meg. Mira Radenović, a városi önkormányzat tulajdonjogi és környezetvédelmi tanácsának tagja szerdán megtekintette a Tengeri utcában épülő park befejező munkálatait.

– A szóban forgó területen a zöld felületek megőrzése és bővítése, valamint a megfelelő tartalmakkal történő felszerelése által egy valóban előnyös helyszínt sikerült kialakítani, olyan pontot, ahol a polgárok a szabadidejüket szépen rendezett, zöld oázisban tölthetik. A terület kialakításának köszönhetően sikerült fejlesztenünk a város zöld rendszerét, valamint az infrastruktúrát is, emellett csökkentettük a környezetszennyezést és a zajt, javítottunk a levegő minőségén is – mondta Radenović.

Hozzátette, hogy a nevezett területen őshonos lombhullató és örökzöld facsemetéket ültettek. Elmondta azt is, hogy a fafajták kiválasztását a környezeti feltételek figyelembe vételével végezték el.

Az elmúlt években a szóban forgó terület egyes részein hulladékhegyek alakultak ki, ami rontotta a közelben élő polgárokat életkörnyezetét. Hiányzott a közvilágítás, valamint a gyermekek és az idősebbek számára sem volt kialakítva megfelelő tartalom.

A területrendezés során figyelmet fordítottak a környezet minőségére és az ökológiai szempontból megfelelő anyagok használatára is, a padok fából készültek, akárcsak a szemeteskukák is, a gyalogutak is természetes anyagokból vannak. A munkálatok során újszerű ökológiai elemekkel bővítették a parkot, ilyenek az okospad és a napelemes megvilágítás. Emellett a sportolni kívánó polgárok számára labdarúgó- és kosárlabdapályát, edzőteret, a legkisebbek részére pedig játszóteret alakítottak ki.
Jelenleg a befejező munkálatok zajlanak, vagyis egyebek mellett a faültetés és a padok elhelyezése is most történik. A projekt teljes értéke 13 és fél millió dinár, a munkálatok várhatóan két héten belül befejeződnek.