2024. június 20., csütörtök

Rendezett helyi közösséget, kultúrházat, iskolát, parkot!

Temerinben a magyar érdekeltségű beruházásokat szorgalmazza a VMSZ–VMDP koalíció

A magyar érdekek a jövőben sem válhatnak vita tárgyává – mondta Pásztor Róbert, a temerini képviselő-testület elnöke azokkal a beruházásokkal kapcsolatban, amelyek megvalósulását a jövőben a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) koalíció szorgalmaz. A helyhatósági választásokon ugyanis közös kitűzött célokkal indulnak a magyar pártok Temerinben: a listavezetőt a programtervezetben előirányzott beruházásokról faggattuk. 

ÚJULJON AZ ÖREG ISKOLA, BŐVÜLJÖN AZ ÚJABB!

A befektetések közül az első helyi közösség épületére vonatkozó tervek megvalósulását emelte ki elsőként a VMSZ községi szervezetének képviseletében Pásztor Róbert.

– Ezt az épületet a magyar közösség a mai napig Ifjúsági Otthonként ismeri: a felújítására mára már égetően szükség van. Évek óta szerepel a községi költségvetési terv tételeként a tetőszerkezet teljes rekonstrukciója, illetve az épület felújítása. A költségvetési terv utolsó módosításakor már olyan álláspontra helyezkedett a magyar koalíció, hogy csak akkor adjuk a jóváhagyásunkat, amennyiben az idén megkezdjük az épület rekonstrukcióját. Ezt továbbra is prioritásként kezeljük – mondta a listavezető.

A szóban forgó épületet az idős temerini magyarok a mai napig öreg iskolaként emlegetik. Itt tevékenykedtek ugyanis a település magyar tanítói 1968-ig, amikor is átköltözhettek a Kókai Imre Általános Iskola ma is használt épületébe. A nemrégiben felújított, központi épület mellett az iskola a Telep városrészben is rendelkezik egy épülettel. 

– Az önkormányzat már korábban kidolgoztatta az iskola telepi épületének felújítására és bővítésére vonatkozó tervdokumentációt. A munkálatok megkezdését sürgetjük annak érdekében, hogy az oda járó kisdiákok is korszerű körülmények között tanulhassanak – mondta Pásztor Róbert. Kiemelte: a színvonalas oktatás a legfontosabb szegmense nemzetünk jövőjének.

ŐRIZNI A HAGYATÉKOT!

Temerinben a Szécsen-kastély felújítását folyamatosan szorgalmazza a mindenkori magyar képviselet. Mára a kúriát az első tíz olyan történelmi jelentőségű objektum közé sorolták Szerbiában, melyet a lehetőségeik miatt sürgősen fel kell újítani: a tetőcserét követően legutóbb az utcafrontot rekonstruálták a Szerbia kastélyai elnevezésű országszintű projekt keretében.

Pásztor Róbert (Fotó: Tóth D. Lívia)

Pásztor Róbert (Fotó: Tóth D. Lívia)

A műemlékvédelem alatt álló épülettel párhuzamosan a helyi önkormányzat pár évvel ezelőtt megkezdte a hozzá tartozó park felújítását is. Az elmúlt években rendezték a növényzetet, valamint új padokkal és világítással szerelték fel a természetvédelem alatt álló területet. A munkálatokat a 2018-ban véglegesített tervek szerint végezték: ezek szerint a Kastélypark utcáról megközelíthető három parcelláját az eredeti fotók és dokumentumok alapján francia stílusba állítanák vissza. A magyar koalíció a felújítás folytatását szorgalmazza – mutatott rá Pásztor Róbert.

– A Kastélypark első parcelláin egy Baranyi-szoborparkot szeretnénk kialakítani. Baranyi Károly és Baranyi Markov Zlata képzőművészeti hagyatékát kívánjuk így elérhetővé tenni: egyelőre ugyanis nincs megfelelő kiállítótere a házaspár értékes hagyatékának – mutatott rá a VMSZ képviselője.

Hozzátette: a zöld területek gondozását a Jegricska vonzáskörében is szorgalmazza a koalíció: a programtervezet kitér a folyóhoz vezető gyalogos- és kerékpárút korszerűsítésére és zöldesítésére is.

RENDEZETT TULAJDONJOGOKAT!

A VMSZ–VMDP koalíció a korábbi gondok megoldását is követeli a programjában. Elsőként a Temerini Kultúrális Központ épületéhez fűződő tulajdonjogi problémák rendezését sürgeti – mutatott rá Pásztor Róbert.

– Prioritásként kezeljük, hogy a város központjában levő, kultúrközpontként működő épület önkormányzati tulajdonba kerüljön. Ez ugyanis nem lehet politikai kérdés: egy összefogással épített, kulturális célokra használt épület nem lehet politikai párt tulajdonában – erősítette meg a korábbi kijelentéseit Pásztor Róbert, aki az elsők között emelt hangot azon bírósági végzés ellen, amely szerint 2022 végén a Szerbiai Szocialista Párt tulajdonába került Temerin egyik legnagyobb középülete.

Ahogyan arról akkoriban is beszámoltunk: az épületegyüttest évtizedek óta olyan jelentős magyar szervezetek is használják, mint a közel kétszáz aktív tagot számláló Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, de itt kap helyet a Temerini Múzeumbarátok Egyesülete által gondozott Helytörténeti Múzeum is. A jelenlegi tulajdonviszonyokban a magyar egyesületek bármikor székhely nélkül maradhatnak – mutatott rá Pásztor Róbert.

– Folytatnánk azt a kezdeményezésünket is, amelynek megvalósulása a koronavírus-járvány miatt szakadt meg. Négy évvel ezelőtt ugyanis már a Magyar Ház alapjainak küszöbén álltunk: az ígért eszközök azonban a válságok miatt nem érkeztek meg. Ez viszont nem azt jelenti, hogy lemondtunk a projekt megvalósításáról. Ebben az időszakban a meglevő értékeinket őriztük, de remélem, hogy a jövőben ismét teremthetünk újakat is – mutatott rá a magyar közösség tulajdonában levő épületegyüttes megvalósításának jelentőségére a listavezető.

EGYÜTTMŰKÖDNI, DE KITARTANI!

A magyar koalíció a jövőben is együtt kíván működni a hatalmi pártokkal: ez viszont nem azt jelenti, hogy a prioritások tekintetében nincsenek és nem lesznek nézeteltérések – mondta Pásztor Róbert. Majd magyarázattal is szolgált: a községi érdekeltségű projektek közül a VMSZ–VMDP helyi képviselete továbbra is a szennyvízhálózat befejezését és a nagyobb kapacitású víztisztító megépítését tartja elsődleges feladatnak. 

A beruházások mellett a magyar koalíció a jövőben is szorgalmazza a részarányosság érvényesülését a községi költségvetés elosztásakor. Így az elkövetkezőkben is odafigyelnek arra, hogy megtartsák és tovább növeljék a helyi magyar civil szervezetek, művelődési egyesületek és a katolikus egyházközösség támogatását, a Kókai Imre Általános Iskola fenntartása és zavartalan működtetése pedig továbbra is prioritás, mondta.

Nyitókép: Égetően szükség van az Ifjúsági Otthon felújítására (Fotó: Tóth D. Lívia)