2024. június 21., péntek

Dunán innen, Tiszán túl

Több mint 300 gyerek vett részt a gyermek- és ifjúsági verseny elődöntőjén – Néptáncosok, népdalénekesek, népzenészek és népmesemondók álltak a színpadra

Szombaton Horgoson a Művelődési Házban tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági verseny elődöntőjét. A verseny több helyszínen zajló fordulóit áprilistól májusig szervezi meg a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesülete, a szervező partnereivel karöltve. Ezekről az előválogatókról kategóriánként egy-egy versenyző juthat tovább a döntőbe. Az esemény célja a tehetségek felkarolása, valamint a művészet és a magyarság értékeinek népszerűsítse a fiatalok körében. 

A versenyt hivatalosan Rápóti Fekete Mónika főszervező nyitotta meg, és köszöntötte a jelenlévőket. Köszönetét fejezte ki a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesületnek, hogy a gondozásukba vették a rendezvényt.

– Immár ötödjére állok itt Horgoson a színpadon, és mindig szívesen jövök. Az itt megjelent gyerekek, Sebestyén Márta szavaival élve, „a magyarság aranytartalékai”. Hatalmas élmény, hogy a saját programom ismét ide hozott Vajdaságba, és hálát adok Istennek, hogy itt lehetek – fogalmazott Rápóti Fekete Mónika. 

A szervezők célja, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népköltészet, népzene és néptánc csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett. 

Csányi Tamara, a program koordinátora elmondta, hogy Délvidéken ötödik alkalommal szervezték meg a rendezvényt.

– Az előző években nagyjából 45 produkcióval jelentkeztek a versenyre, ehhez képest idén 71 van. Nagy öröm számunkra, hogy sok mesemondó érkezett, megtöbbszöröződött a számuk. Mellettük jelentkeztek még néptáncosok, népdalénekesek és népzenészek is szép számban. A versenyzők szinte egész Vajdaság területéről érkeztek hozzánk. Két korcsoportban lehetett jelentkezni a versenyre. Az elsőben a 6 – 12 éves korosztályú gyerekek vannak, a másodikban pedig a 13 – 18 évesek. A döntőre idén Miskolcon kerül sor, ahová a legjobbak jutnak tovább – mondta a Csányi Tamara.

A tehetségkutató verseny fővédnöke Sebestyén Márta, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Kossuth- és Liszt Ferenc díjas népdalénekes, előadóművész.
 

Nyitókép: A legkisebbek is színpadra álltak (Fotó: Horváth Attila)