2024. április 25., csütörtök

A Kreml szerint aggasztóak Biden Putyinra tett megjegyzései

A Kremlt aggodalommal töltik el Joe Biden amerikai elnök újabb, Vlagyimir Putyin orosz államfőre tett megjegyzései és továbbra is élénk figyelemmel kíséri a tengerentúli vezető kijelentéseit – nyilatkozott hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak Moszkvában.

„Ez a kijelentés mindenképpen aggodalmat kelt. Az amerikai elnök nyilatkozatait továbbra is a legnagyobb figyelemmel kísérjük, gondosan rögzítjük őket, és a jövőben is így fogunk tenni" – mondta.

Biden szombati varsói beszédében az ukrajnai háborúval kapcsolatban „mészárosnak" nevezte Putyint, aki szerinte „nem maradhat hatalmon". Az kijelentést utólag a Fehér Ház szóvivője, az amerikai külügyminiszter és maga az elnök is úgy magyarázta, hogy Washingtonnak nem célja a rendszerváltás előidézése Oroszországban.

Peszkov szombaton a varsói Biden-beszéddel kapcsolatban azt mondta, hogy nem az amerikai elnökön múlik, ki lesz hatalmon Oroszországban, az államfőt az oroszok választják.

Múlt hétfőn bekérették John Sullivan moszkvai amerikai nagykövetet az orosz külügyminisztériumba, ahol tiltakozó jegyzéket adtak át neki Biden korábbi, Putyinnak címzett „elfogadhatatlan kijelentéseivel kapcsolatban". Az orosz diplomáciai tárca szerint „az amerikai elnök ilyen magas rangú államférfiúhoz méltatlan kijelentései az amerikai-orosz kapcsolatokat a szakítás szélére sodorják".

Biden március 17-én erkölcstelen háborút folytató „gyilkos diktátornak" és „gonosztevőnek" és „háborús bűnösnek" nevezte Putyint.

„Halljuk és látjuk a kijelentéseket, amelyek ténylegesen már Putyin elnökhöz intézett személyes sértések" – reagált az elhangzottakra akkor Peszkov, megjegyezve, hogy ilyenek most már naponta elhangzanak az amerikai államfő részéről.