2024. április 24., szerda

Téglák és régiségek

Egyedi gyűjtemény rejtőzik egy gunarasi bácsi udvarában – Az utókornak szánta

Fogyasztói társadalmunk arra épül, hogy mindig újabb és újabb dolgokat vásároljunk, a korábbit pedig a lehető leghamarabb kidobjuk. A technikai kütyüket már direkt úgy tervezik, hogy ha tönkremegy, akkor érdemesebb legyen újat venni, mint megjavítani a régit. Nem így volt a régi világban, amikor egy eszköz, szerszám generációról generációra öröklődött, és amit csak lehetett, azt megjavítottak. A gunarasi Pecze István bácsi úgy döntött, hogy emléket állít a múltnak, és egy egyedinek nevezhető gyűjteményt hozott össze az évek alatt. A monogramos téglák gyűjteménye több száz darabot számlál, de a régi mezőgazdasági és háztartási eszközök gyűjteménye sem marad le darabszámban. Hogy Peczéék otthona különleges, az már az utcáról is látszik: a takaros ház előtt a kerítés régi varrógéplábakból készült, a ház előtti tölgyfa árnyékában pedig malomkőből készült asztalka áll. A ház és az udvar minden szegletében megbúvik valami érdekes régiség, amiről István bácsinak van egy kis története. A részletes és magával ragadó idegenvezetés után az a kérdés fogalmazódott meg bennem elsőként, hogy miképp is kezdődött ez az egész.

Pecze István a monogramos téglagyűjtemény előtt

Pecze István a monogramos téglagyűjtemény előtt


– Erre nem tudok határozott választ adni, a családunkban ugyanis hagyománya volt a régi tárgyak megőrzésének. Már édesapám is padlásra vitte azokat a tárgyakat, amiket nem használtak. A köcsögök között van egy olyan, amit a drótostót összerakott, amikor széttört és beszőtt dróttal. Kisgyerekkoromban azt mondták, hogy ebből a víz kifolyik, de lekvárnak még jó lesz. Erre nagyon emlékszem, akárcsak a faekére, amivel az édesapám apja az első világháború előtt szántott. Ez is a padláson volt, más használaton kívüli tárgyakkal. Azt mondták, hogy hátha még kell, mert a legújabb technikai vívmányokban nem mindig bíztak. Így apránként ezek a tárgyak összejöttek, és miután én maradtam a tanyán, tovább szaporodott a számuk. Kedvet kaptam a gyűjtéshez, és ha láttam, hogy valaki eldobná, akkor elhoztam. Aztán kedvet kaptam ahhoz is, hogy vásároljak, ha nem adták oda. Sportra nem költöttem, nem dohányoztam, hát valami hobbit megengedhetek magamnak. A család is beleegyezett, hogy ha szeretem, akkor csináljam.

Kerítés régi varrógéplábakból

Kerítés régi varrógéplábakból

A monogramos téglák gyűjtésébe hogyan kezdett bele?
– Azokat is apránként kezdtem gyűjteni. A két P betűs tégla ott volt a ház körül, ez a dédapám monogramja. Aztán kerültek hozzánk a környékbeli téglagyárakból is olyan téglák, amiket még kézzel gyártottak. Taposták a sarat, sablonba tették, szárították stb. Ezt csinálták a vályogvetők, de akkor még a téglagyárak is kézi erővel termeltek. Akinek saját téglagyára volt, az ragaszkodott hozzá, hogy a monogram benne legyen a sablonban. Ez 1945-ig működött így, még nem államosították a téglagyárakat. Ezekből a téglákból kb. 300 darab gyűlt össze, igaz, az utóbbi években nem számoltam. A gyűjtemény folyamatosan gyarapodik, pl. a hetekben kaptam egy olyan téglát, amilyen még nem volt. Ha elmegyek valamerre és meglátom, akkor csereberélünk. Van néhány olyan gyűjtő, aki most kezdi, nekik csak úgy is adtam néhányat.

Külső égésű Hoffman traktor

Külső égésű Hoffman traktor

A téglák mellett egy igen tekintélyes gyűjteménye van, ami akár egy néprajzi múzeumban is lehetne. Mi mindent tartalmaz ez?
– A hangsúly a mezőgazdaságban használatos kézi eszközökön van, amit a földműves családok használtak. Például, amit említettem, a nagyapám faekéje, és amik azután jöttek. Minden generáció valamit újított, és ezek itt megvannak. A rokonságban volt egy Hoffer traktor, amit Magyarországon 1926-ban kezdtek gyártani, és 20 évvel ezelőtt került hozzám. Érdekes visszatekinteni, hogy ez alatt a cirka száz év alatt mennyit változott a technika. Mezopotámiában már ökrökkel szántottak és gabonát termeltek. Az 1910-es évekig nálunk is ökrökkel szántottak, vagyis 3-4 ezer év alatt nem változott annyit a mezőgazdasági technika, mint az elmúlt 150 évben. A gyűjteményben nagyon sok minden van: szénavágó és -húzó, különféle ásók, kapák, répavilla, cirkalmazó, sarlók, ekék stb. Ugyanúgy a háztartásban használt eszközöket is megőriztük, legyen az agyagedény, tésztaszűrő vagy öntöttvas lábas, a mosáshoz használt szapuló, a mai mosógép elődje. A kenderfeldolgozás tárgyai is megvannak, sarló, kenderáztató villa, tiloló, rokka stb. Van egy óvodáspad is, ami Kishegyesről származik, mivel az édesanyám kishegyesi születésű, és az ő anyjáékhoz került, amikor átalakították az óvodát. Van egy iskoláspad is, ami Nagyvölgyről származik. Ezen két diák ült, és a középén lévő lyukba tették a tintatartót. Vannak más iskolaszerek is: fa tolltartó, amivel fejbe vertük egymást. Érdekesség a parádés szánkó és a parasztkocsi.

Régi használati tárgyak

Régi használati tárgyak

Gyűjti most is ezeket a dolgokat, és ha igen, akkor hol?
– Ha hozzájutok valamihez, akkor nem hagyom ott, de már nem olyan aktívan. Az ilyen dolgokra véletlenül lehet ráfutni, de sokan ajándékoznak, itt a faluban is. A napokban kaptam egy lóvontatású fogast, és a téglagyűjtemény számára készítettem belőle polcot. A tárgyak 90 százaléka a környékről és a családból származik. Földműves család voltunk a szüleim részéről, és a szomszédok meg falubeliek is sokat ajándékoztak. A téglákkal már más a helyzet, azokat a Tiszától a Dunáig gyűjtöttem, és Újvidéktől Győrig. Van téglagyűjtő Madarason, Szentesen, a legnagyobb téglagyűjtemény pedig a bécsi múzeumban van, ott több ezer monogramos tégla található. De találtam már monogramos téglát a szeméttelepen is, amikor kivitték az építési törmeléket.

Faklumpák és régi lábbelik

Faklumpák és régi lábbelik

A család hogyan viszonyult a hobbijához?
– Vasárnap délután nem mentem meccsre, nem tévéztem, hanem ültem a motorra és tettem egy körutat. Elfogadták. Néha, amikor hazajöttem és pókhálós volt a hajam, akkor a feleségem tudta, hogy biztos valamelyik öregasszonynál jártam a padláson.

Ha jól tudom, a helyi általános iskola diákjai is el szoktak jönni megnézni a gyűjteményt.
– Az első osztálytól a harmadikig érdekli az ilyesmi a gyerekeket. A tanító nénik jó ismerősök, és május táján elvezetik az osztályokat. Tavaly is csináltam nekik egy programot: daráltak és morzsoltak kukoricát a régi eszközökön, tollat faragtam nekik és tintával írtak stb. Élvezték, de a nagyobbakat, akik már elkezdenek az okostelefonnal foglalkozni, azokat nem érdekli. Voltak már nálam Budapestről néprajzosok látogatóban, szoktak egyetemisták is elnézni, de a korombeli vendégmunkások is eljönnek, és nosztalgiából megnézik a gyűjteményt. A topolyai és a tornyosi tájházasok is jártak nálam, és csereberéltünk tárgyakat. Most a zentagunarasi tájházasokat várom, szóval együttműködök velük. Régen a MIRK-re is jártam rendszeresen és kiállítottam tárgyakat.

Milyen sorsot szán a gyűjteményének?
– Tekintettel a koromra, már túl sok nincs hátra, mivel 81 éves vagyok. De nagy a család, két fiunk és két lányunk van, utánuk van 10 unoka. Azt mondják, hogy nem lesz ez elprédálva, megőrizzük. A családban fog maradni, hogy az utókor számára megmaradjon. Ezeknek a dolgoknak nálunk nincs pénzbeli értékük, csak eszmei.