2024. április 24., szerda

Háromszázezer ellenzéki képviselő is jelen lehet a szavazásokon

A RIK cáfolta a választási szabálytalanságokat az Európai Bizottság elnökének írt levélben

Vladimir Dimitrijević, a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) elnöke tegnap levelet küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben visszautasította annak a 38 civil szervezetnek és 36 professzornak a vádjait, akik aggodalmukat fejezték ki az április 3-i választásokon történő, előre megtervezett választási csalás miatt, írja a 021.rs hírportál.

„Kiemelem, hogy azok az állítások, amelyek szerint a közelgő választásokon választási lopást terveznek, teljesen helytelenek, és tendenciózusan arra irányulnak, hogy előzetesen igazolják az ellenzék rossz eredményét, és a jelenlegi hatalmat a választási adminisztráción keresztül a választási eredmények meghamisításával vádolják” – írta Dimitrijević.

A RIK elnöke a megfigyelő misszió kapacitásának bővítését sürgette a közelgő választásokon annak érdekében, hogy a választási folyamatot a lehető legátfogóbban lehessen követni.

„Emlékeztetek arra, hogy a választásokon részt vevő ellenzéki politikai pártoknak jogukban áll több mint 300 ezer képviselőt kinevezni az szavazóhelyiségekbe” – közölte Dimitrijević.