2024. április 19., péntek

Az államfő Borba utazott, a boriak pedig Belgrádba

Továbbra is aggasztja a lakosokat a kínai Zijin vállalat működése

A százezer dinárt is meghaladják a fizetések a bori Bányászati és Kohászati Medencében azóta, amióta a szerb kormány stratégai partnert talált a központban uralkodó helyzet rendezésére – emlékeztetett a mai bori látogatásán Aleksandar Vučić államfő azokra az időkre, amikor még a bányászati központ több tíz milliós adóssággal küszködött. Hozzátette: mára a befektetéseket végző kínai Zijin bányavállalat a szendrői vasművek után Szerbia legjelentősebb gyára.

Az államfő hangsúlyozta a bori autógyártás sikereit is: míg tíz évvel ezelőtt 2.953 járműt gyártottak a település gyárjában, addig mára 17.134 autó gurul le a gyártósorról. További befektetéseket ígért a településen és a környező falvakban, és előrevetítette, hogy az év végéig az állam 20 millió eurót fektet egy új kórház építésébe, és további 10 millió eurót annak felszerelésébe is.

Eközben a bori polgárok egy csoportja Belgrádba utazott azért, hogy a kínai nagykövetség előtt fejezze ki elégedetlenségét a Zijin bányavállalat környezetszennyező tevékenysége miatt. A bori lakosok szerint ugyanis a kínai nagyvállalat „elveszi a földjeiket” és „mérgezi a bori gyerekeket”. A tiltakozáson hangsúlyozták, hogy nem kérdőjelezik meg a befektetések pozitívumait, azt azonban követelik, hogy a gyár tiszteletben tartsa a környezetvédelmi előírásokat.

A tiltakozáshoz csatlakozott Aleksandar Jovanović Ćuta, a környezetvédelmi felkelés képviselője, de felszólalt Biljana Stojković, a Moramo koalíció államelnök-jelöltje is. A tüntetőkkel együtt azt követelték Aleksandar Vučićtól, hogy tegye nyilvánossá az össz szerződést, amelyet a kínai nagyvállalattal kötött meg az állam.