2024. március 28., csütörtök

Versenyre fel!

Általános iskolások fizika- és kémiaversenye, kicsit másképp

Kálmán Róbert a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola fizikatanára, akinek évek óta dédelgetett elképzelése egy olyan természettudományi verseny megszervezése, amely a tantárgyakon átívelően általánosságban foglalkozik a természettudományokkal. Így született meg az I. Körmendi Ferenc fizika-, kémia-, természettudományi, ökotudat- és természetvédelmi verseny ötlete. Az emlékverseny a zentai születésű dr. Körmendi Ferenc, az iskola egykori tanulója, villamosmérnök, atomfizikus, élvonalbeli kutató és egyetemi tanár tiszteletére kerül megrendezésre. A meghirdetett versenyre azon hatodikos, hetedikes és nyolcadikos diákok jelentkezését várják, akik szeretnek fizikai és kémiai kísérleteket végezni, illetve bemutatni.

– Úgy vélem, mivel zentai iskoláról és versenyről van szó, így nem meglepő, hogy egy zentai fizikus nevét viseli a versenyünk. Mindazonáltal, hogy egy atomfizikusról van szó, Ferenc nagyon lokálpatrióta ember volt, habár a világ minden táján megfordult vendégoktatóként, többek között Amerikában, Franciaországban, Japánban, de végül mindig visszatért Zentára. 2013-ban ünnepelte iskolánk a fennállásának 100. évfordulóját, ahol még Körmendi Ferenc úr is jelen tudott lenni. Fizikus létére szenvedélyesen gyűjtötte a magyar népdalokat, valamint különböző régi használati tárgyakat. Igazság szerint ezek miatt döntöttem úgy, hogy az ő nevét viselje ez a verseny – mesélte Róbert a verseny nevét illetően.

Kálmán Róbert, az ökotudat természetvédelmi verseny megálmodója (Fotó: Gulyás Réka)

Kálmán Róbert, az ökotudat természetvédelmi verseny megálmodója (Fotó: Gulyás Réka)

A megmérettetésre 2022. április 1-jéig tudnak jelentkezni a tanulók egy néhány oldalas dolgozat beküldésével. A háromtagú, általános iskolás diákcsapatok fizikával, kémiával, természettudománnyal és egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretekkel és kísérletekkel vehetnek részt a megmérettetésen. A szóbeli döntőre április 9-én 9 órai kezdettel kerül sor a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában. Minden osztályt külön értékelnek a zsűri tagjai, így senki sem marad jutalom nélkül. Szeretnének ebből a versenyből hagyományt teremteni, ahol évről évre találkozhatnak a környék iskoláinak tanulói és tanárai.

– Maga a verseny két részből fog állni, az első rész egy rövid kémiai vagy fizikai kísérlet bemutatása, amit természetesen szóban is elmondanak majd a tanulók, hogy milyen jelenségről és törvényszerűségről van szó. Ezenfelül szeretnénk, ha a diákok arról is mesélnének, hogy amit bemutattak, hogyan köthető a mindennapi életünkhöz, az egészséges életmódhoz, a környezetvédelemhez. Ezt a versenyt megelőzően egy rövid kis szakdolgozat formájában várjuk a csapatoktól. A második részt minden évben más tematikához szeretném majd kötni. Az idei év mottója a víz mint az emberiség egyik legfontosabb erőforrása. Bármi, ami kémiai vagy fizikai vonatkozásban eszükbe jut erről, vagyis kézzel készített, írott és rajzolt, sokszínű plakátok elkészítését várjuk. Amit majd szintén egy rövid összefoglaló kíséretében mutathatnak be. Mit jelent nekem a víz? Mi az első gondolat, ami először eszembe jut a vízről? Miért fontos számomra és az emberiség számára a víz? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ – tette hozzá a fő szervező a verseny részletei kapcsán.

A dolgozatokat április 1-jéig várják a következő e-mail-címre: okostudatos@gmail.com. A verseny részletes leírását pedig a www.fokusz.info oldalon találhatják meg az érdeklődők. Sok szeretettel várják a diákokat és felkészítő tanáraikat.