2024. április 18., csütörtök

Johnson: A NATO 5. cikkelye sziklaszilárdan áll

A magyar kormány nem támogatja az orosz olaj- és gázszektor szankcionálását

Kedden Londonban találkoztak a V4-es országok vezetői Boris Johnson brit miniszterelnökkel, ahol további Oroszország elleni gazdasági szankciókról és Ukrajna fegyveres és anyagi támogatásáról egyeztek meg. A találkozó után Johnson nyilatkozott az újságíróinak, és a hvg.hu szerint elmondta, hogy a NATO sziklaszilárdan áll.

Boris Johnson kedden a londoni Lancaster House-ban fogadta a V4-es országok vezetőit. A brit miniszterelnök azt mondta: az országvezetők nagyon erős történeteket meséltek az egész Európát érintő krízishelyzetről, amelyben a visegrádi országok kiemelt szerepet játszanak, és arról tárgyaltak, hogyan tudná Nagy-Britannia támogatni a régió humanitárius munkáját.

– A béketárgyalások nagyon nehezek egy olyan emberrel, aki éppen megszáll és el akar pusztítani egy országot – mondta a brit kormányfő, ezért nem lehet egyszerűen megbízni Putyinban, tovább kell szigorítani a rezsimre kivetett gazdasági szankciókat is, és ezekről is beszélt a V4-es országok vezetőivel.

Johnson kiemelte, hogy ebben a helyzetben az energiahordozók égető kérdést jelentenek, miután a visegrádi országok súlyosan függenek az orosz forrásoktól. Éppen ezért szorgalmazta, hogy új; zöld és nukleáris energiákra összpontosítva tudjanak együttműködni az európai országok.

A találkozón Ukrajna hadtechnikai támogatása is szóba került, az országok megállapodtak, hogy folytatják az ukrán haderők erősítését. A kormányfő szerint az ukrán válság tétje, hogy megőrizzük a közös értékeinket, mint a demokrácia, és az ukrán lakosság megőrizze a saját, szuverén függetlenségét.

Emellett arról is megállapodott Johnson a V4-es országokkal, hogyha sikerül leküzdeni az orosz nyomást, Ukrajna újjáépülését is közösen kell támogatniuk; tényleges Marshall-tervet kell végrehajtani, komoly befektetések árán.

Arra a kérdésre, hogy el tudja képzelni, hogy a visegrádi országok határait elérje a fegyveres konfliktus, és ha igen, számíthatnak a Nyugat katonai segítségére, kijelentette:

– Igen – és ezt világossá tettem a találkozónk legelején. A NATO 5. cikkelye sziklaszilárdan áll, és nem véletlenül tartja Európát távol a konfliktusoktól több mint 70 éve. Ez egy nagy eredmény, és nagyon komolyan vesszük.

A visegrádi országok és az Egyesült Királyság csúcstalálkozója nyomán Orbán Viktor kijelentette, hogy a magyar kormány nem támogatja az orosz olaj- és gázszektor szankcionálását.

A miniszterelnök kijelentette, hogy a magyar kormány elítéli az Ukrajna elleni agressziót, azonban nem támogatja további büntetőintézkedések kivetését az orosz energetikai szektorra.

Orbán Viktor a kormány álláspontját azzal indokolta, hogy az olaj- és a gázszektor szankcionálása túl nagy terhet róna a magyar gazdaságra. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a magyar emberek 90 százaléka gázzal fűt, amelynek jelentős része Oroszországból származik.