2024. április 16., kedd

Branka nehéz döntései

Nagy sikert aratott a háborús Jugoszláviában játszódó kisfilm Zentán is

Pénteken a Zentai Alkotóházban vetítették a Branka című magyarul, szerbül és bosnyákul beszélő kisjátékfilmet. Az alkotás számos díjat és elismerést érdemelt ki itthon és külföldön egyaránt. A vetítés után közönségtalálkozót is tartottak, ahol Bakos Petra beszélgetett a rendezővel, K. Kovács Ákossal és a forgatókönyvíróval, Oláh Tamással.

A történet Jugoszláviában játszódik 1991-ben a magyar határ közelében, messze a háborús frontvonaltól. Egy fiatal nő, Branka ápolónői munkát kap egy kórház szülészeti osztályán, ahol megismerkedik egy magyar kismamával, akivel szoros kapcsolat alakul ki közöttük. Brankának sok mindennel kell megküzdenie, többek között a főorvossal, aki megpróbálja rávenni, hogy segítsen az újszülötteket külföldi pároknak kicsempészni a kórházból, majd az édesanyáknak azt mondani, hogy születésük után nem sokkal elhunytak a kicsik. A fiatal ápolónőnek nehéz döntéseket kell meghoznia a történet során.

Sokan voltak kíváncsiak a Branka című filmre (Fotó: Horváth Attila)

Sokan voltak kíváncsiak a Branka című filmre (Fotó: Horváth Attila)

A vetítés teltházas volt, zsúfolásig megtelt a terem. Idősek és fiatalok egyaránt nagy érdeklődéssel nézték végig a 20 perces kisjátékfilmet. Sokan a jelen lévők közül elgondolkodhattak azon, hogy akár ők is juthattak volna erre a sorsra. A film végeztével a beszélgetés során a rendező és az író kiemelte, hogy ez egy nyílt titok itt Szerbiában, és az idősebb generációból szinte mindenki tudna valamit mesélni, vagy hozzátenni a témával kapcsolatban. Úgy érezték, mindenképp foglalkozniuk kell a történtekkel. A film természetesen egy kitalált történet, de minden elemében hiteles. Szülészekkel, nőgyógyászokkal és orvosokkal vették fel a kapcsolatot annak érdekében, hogy mindenben megfeleljenek a valóságnak. A film témája morális dilemmák elé állítja a nézőket, és bizonyos döntések racionalitása vetődik fel egy háború sújtotta övezetben, hangzott el az esten.