2024. április 25., csütörtök

Pásztor István: Senkinek sem kell bizonygatnia, hogy hol vagyunk

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke rádiónyilatkozatában a „szabadkai zászlótengerről és a sötétben világító, nemzeti színű táblákról őszintén, egyenesen, magyar

– Én is elég sokat utazok Vajdaság-szerte, Szerbia-szerte. Nem láttam várost, ahol ennyi mindenre használják a nemzeti szimbólumokat, a nemzeti színeket – nyilatkozta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke a „szabadkai zászlótengerről és a sötétben világító, nemzeti színű táblákról őszintén, egyenesen, magyar szemszögből” beszélt.

Ahogyan fogalmazott: még sehol sem találkozott ezzel, hogy ilyen nagy számban használják a nemzeti szimbólumot.

– Méltatlannak tartom ezt. Ha figyelembe vesszük azt, hogy Szabadka egy olyan város, ahol négy hivatalos nyelv van: a szerben kívül a horvát, a magyar és a bunyevác. Hogy nézne ki, hogy a nyelvek egyenragúságának jegyében elkezdenénk ezeket a táblákat multiplikálni, és akkor mindenhol lenne négy egyik nyelven, négy másik nyelven. Azt gondolom, hogy ez már az a kategória, amire azt szokták mondani, hogy tarthatatlan – mutatott rá Pásztor.

Hozzátette, hogy ezért arra kérte Aleksandar Vučić köztársasági elnököt, hogy próbáljon odahatni, és egy mértéket próbáljanak meg keresni és találni olyan megoldásokkal, amelyek senkit sem zavarnak.

– Senkinek nem kell bizonygatnia, hogy hol vagyunk. Ezzel nem lehet bennünket megijeszteni, sem elrettenteni, se az alapvető meggyőződésünket megváltoztatni. Úgy vagyunk magyarok, hogy ugyanakkor patrióták is vagyunk. Elkötelezettek vagyunk a szülőföldünk felemelkedésért – hangsúlyozta.

Pásztor elmondta, hogy arra kérte az államfőt, hogy mérlegelje a problémát, és segítsen.