2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Az intézkedések eltörlésére számítanak

Folytatódik a találgatás azzal kapcsolatban, hogy Szerbia mikor követheti más országok példáját és törölheti el a járványintézkedéseket. Predrag Kon epidemiológus az SZRTV-nek nyilatkozva azt mondta, a válságstáb hamarosan összeül, azzal kapcsolatban viszont nem nyilatkozott, hogy ezen számítani lehet-e a korlátozások enyhítésére, vagy eltörlésére. Annyit jegyzett meg, hogy Szerbiát nem lehet összehasonlítani azokkal az országokkal, amelyekben az általános átoltottsági arány meghaladja a 80-90 százalékot. Az omikron megjelenését követően a Covid-beléptető részben értelmét veszítette, azzal, hogy legalább azt megakadályozza, hogy az esti órákban tömegek legyenek jelen a vendéglátóhelyeken, mondta, valamint hozzátette, ha a társadalom nem kezd el ismét a védőoltással való immunizációra összpontosítani, annak a következményeit a későbbiekben érzi meg.

Kon a múlt heti rendkívüli tanítási szünet hozadékát is méltatta. Szavai szerint ennek köszönhetően Belgrádban 25-ször kevesebb fertőzést jegyeznek az iskoláskorúak körében. Az elkövetkező időszak mutatja meg, hogy az ebben a populációban megfigyelt javulás, illetve a diákoknak a visszatérése a tantermekbe miként befolyásolja a járványhelyzetet, vélekedett Kon.

Radmilo Janković, a Niši Klinikai Központ igazgatóhelyettese nem kételkedik a járványhelyzet javulásában, egyedül azt nem tudja, hogy milyen ütemű lesz. Az SZRTV-nek nyilatkozva kifejtette, az omikronnal minden megváltozott, e variáns következtében nem ugyanaz a betegség lefolyása, mint a korábbi variánsok folytán, azzal, hogy az időseknél és az idősebb oltatlanoknál továbbra is súlyos kórkép alakulhat ki. A jövőben a Covid–19-re feltehetően már nem izolációs betegségként tekintenek és valószínűleg a tesztelést is eltörlik, véli Janković, aki abban is biztos, hogy hamarosan megszűnnek a korlátozások, mert – bár az átoltottsági arány alacsony – sokan természetes úton szereztek védettséget.

4591 új fertőzés – 54 elhunyt

A keddi járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 4591 új fertőzést jegyeztek, 19.294 tesztet végeztek el, a pozitivitás aránya 23,8%. A vizsgált napban hivatalosan 54 Covid-páciens hunyt el, 14.958 a járvány kezdete óta. Kórházi kezelésen 3541 Covid-fertőzött van, ebből 132-en lélegeztetőgépen. Vajdaságban 1043 volt az esetszám, Újvidéken 206.