2024. április 26., péntek

A védőoltás megvédi a kismamát és a babát is egyaránt

Egy tanulmány szerint, amelyet az amerikai Betegségmegelőzési Központ készített, kisebb a valószínűsége annak, hogy kórházi ápolásra szorul az a koronavírussal fertőzött kisbaba, akinek az édesanyja a várandósság alatt felvette a védőoltást.

Az Amerika Hangja című lapban megjelent tanulmány bebizonyította, hogy ha a várandós kismama valamelyik mRNS típusú oltóanyagot vette fel (Pfizer, Moderna), akkor a kisbaba életének első félévében 60 százalékkal kisebb az esélye a kórházi kezelésre egy koronavírus fertőzés következtében. Ez növelhető, amennyiben a kismama a terhességének 20. hete után veszi fel a védőoltást.

Az ügynökség felhívja minden kisbabát tervező nő, kismama és szoptató édesanya figyelmét arra, hogy oltassák be magukat koronavírus ellen azért, hogy megvédjék magukat különféle komplikációktól, mint pl. a koraszüléstől és a halvaszüléstől.

A tanulmány során 379 újszülöttet figyeltek meg, akiket 2021. július és 2022. január között 20 gyermekkórházban ápoltak az Egyesült Államok területén, belevéve 176 koronavírussal fertőzött kisbabát is.