2024. április 19., péntek

Vajdaságretró Rádió

Amikor valaki igazán komolyan veszi a hobbiját – Minőségi retró zenék, reklám nélkül

Az egyik kedvenc honlapomon megtalálható a világ számtalan rádiója. Jó zenék után kutatva hallgattam már perui, orosz, japán és óceániai rádiókat is. A legnagyobb meglepetés azonban akkor ért, mikor a honlap automatikusan elindította a Vajdaságretró Rádiót. Valószínűleg a koordinátáim alapján bedobta a legközelebbi adót, ami kishegyesi. Egy kis utánajárás után kiderítettem, hogy az internetes rádiót Juhász Lajos üzemelteti, aki korábban népszerű DJ volt a környékünkön. Felvettem vele a kapcsolatot és Lajos ráállt, hogy elbeszélgessünk a Vajdaságretró Rádióról. Először arról kérdeztem, hogy honnan az ötlet, hogy internetes rádiót indítson.

– Az ötlet nagyon régi, többünket is foglalkoztatott a gondolat, hogy miért nincs Kishegyesen egy rádió. Én meg köztudottan zenebolond vagyok, már gyerekkoromban is „rádióztam", oly módon, hogy énekeltem és felkonferáltam magamat. Hosszú ideig voltam lemezlovas, és mindig olyan rádióállomásokat kerestem, amelyeken hasonszőrű zenék szólnak. Egy idő után rájöttem, hogy a legtöbb retró rádió, elsősorban a magyarországiak, ugyanazzal a sémával dolgozik, és szinte ugyanazokat a zenéket játsszák. Nagyon sok régi zeneszám feledésbe merült, amire mi valamikor jókat buliztunk a diszkóban, házibulikon. Ez volt az egyik indok, ami megmozgatta a fantáziámat, a másik indok pedig, hogy rengeteg ismerős, akik követtek, mint lemezlovast, elköltöztek. Innen jött az ötlet, hogy valamilyen módon megpróbálom a vajdaságiakat összekötni a virtuális térben.

Az egykori lemezlovas most az interneten tarja a bulit (Fotó: Lakatos János)

Az egykori lemezlovas most az interneten tarja a bulit (Fotó: Lakatos János)

Melyek voltak az első lépések az internetes rádió megvalósítása felé?

– Először elkezdtem az interneten kutatni, hogy hogyan lehet streamelni, mik a lehetőségek. Mint minden kezdő, először az ingyenes platformokat próbáltam ki. Azt tapasztaltam, hogy ott nagyon szigorú megkötések vannak: vagy csak gagyi minőségben tudsz zenét feltölteni, vagy csak egy nagyon kis létszámú hallgató képes egyszerre rákapcsolódni. Több szolgáltatót is kipróbáltam, mire megállapodtam a mostani görög hosting oldalnál. Ez eléggé árbarát, és amikor kiszámoltam, hogy havi szinten mennyi pénzt kell ráköltenem, akkor úgy döntöttem, hogy ez még belefér. Másrészről szerettem volna, hogy saját honlapja is legyen a rádiónak, ahol esetlegesen hirdetéseket is meg tudok majd jelentetni. Lassan három éve dolgozok ezen, és most már eljutottam oda, hogy sikerült teljesen automatizálni a rendszert.

Bárhonnan bele tudok nyúlni, ha gubanc van, akár a munkahelyemről is. Négy darab 24 órás lista van beállítva, vagyis minden 24 órában bedob egy új lejátszási listát. Az ezen lévő számokat összekeveri véletlenszerűen a nagyjából 1500 zeneszámot tartalmazó listáról. Ezeknek a 70-80 százaléka maxi verzió, és mindet átnéztem az elejétől a végéig, hogy ne legyen bennük hiba. Intrókat csináltam, amiket negyedóránként automatikusan bejátszik a szerver, ezekből lehet tudni, hogy milyen rádióról van szó.

Mennyi időt szántál erre az egész projektumra?

– Nagyon sok munka van benne, amikor csak volt egy kis szabadidőm, akkor ezt bújtam. Már a honlap elkészítése sem volt piskóta, mert az én programozási tudásomra ráfért egy kis frissítés, ezért egy kollégám segítségével állítottuk össze. Most már egyedül is tudok változtatni rajta, ha kell. Pl. jeles ünnepekkor, mint karácsony, húsvét, megváltoztatom a küllemét. Karácsonykor tematikus volt a zenei összeállítás, halottak napján pedig fekete volt a honlap és csak balladák szóltak. Szilveszterkor igyekeztem egy kicsit bolondozósabb dolgokat csinálni, de azt kell mondanom, hogy a munka mellett túl kevés időm jut rá. Természetesen, vannak ezzel kapcsolatban terveim, elképzeléseim, de egyelőre két dolog hiányzik hozzá, az idő és a pénz.

Ha lenne rá lehetősége, akkor Lajos szívesen készítene élőműsorokat is (Fotó: Lakatos János)

Ha lenne rá lehetősége, akkor Lajos szívesen készítene élőműsorokat is (Fotó: Lakatos János)

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy mi alapján válogatod ki a lejátszási listákat, milyen zenéket engedsz?

– Elsősorban azokat a zenéket válogatom ki, amik nekem tetszenek. Másodsorban azokat, amit annak idején kedveltek a fiatalok, hiszen mint lemezlovas láttam, hogy mely számokra buliznak jókat. És nem lehet kihagyni a stílusokat sem. Pl. 1983-ban voltam tánciskolás, és akkor nagyon megkedveltem a rock&rollt, így adja magát, hogy kicsit becsempészek az 50-es évek végéből, pl. egy kis Elvis Presley-t és Chubby Checkert. Persze, nem esek túlzásokba, mert az elég távol áll a 70-es, 80-as évektől. Tinédzserként kezdtem zenebolonddá válni, és a rádiók játszották a korabeli slágereket, a Boney M-et, az ABBA-t, Village Pepole-t, stb. A 80-as évek végén kezdtem lemezlovas lenni, amit kisebb-nagyobb megszakításokkal 15 éven át folytattam. Ebből az időszakból rengeteg zenei anyag összegyűlt, és azok közül is kiválogattam, hogy mik voltak az akkori kedvenceink. A 2000-es évekbe már nem akartam belefolyni, így a 90-es évekbeli számokkal zárul a válogatásom. Az sem jó, ha túlzottan széleskörű a választék, mert van, aki csak a 70-es, 80-as évek zenéjét szereti, és van, aki inkább a 90-es évekéhez ragaszkodik inkább. Angol, magyar és szerb nyelvű zeneszámokat is engedek, mert amikor mi voltunk fiatalok, akkor kedveltük az akkori jugoszláviai popzenét is. Megemlíteném Zdravko Čolićot, a Srebrna Krilát, a Novi Fosilit, stb. Ezekből csempészek be zeneszámokat, és idáig még nem kaptam negatív visszajelzést emiatt. A retró rádiózás a 90-es években jött divatba, és akkor több ilyen jellegű magyar és német adót is hallgattam. Rájöttem, hogy ezek az adók rengeteget ismételnek. Volt olyan, hogy egy nap alatt ugyanazt a zeneszámot négyszer hallottam. Ezt szerettem volna elkerülni, hogy ne legyen unalmas a zenei kínálat. Nem mondom, hogy ha valaki egy hónapon át csak a VajdaságRetrót hallgatja, akkor nem válik megszokottá ez az 1500 szám. De vannak haverok, akikkel tartom a kapcsolatot, és időről időre jutnak eszünkbe olyan számok, amik még nem mentek a rádión. Ilyen módon a meglévő lista is folyamatosan frissül.

A Vajdaságretró Rádió egyelőre csak a világhálón érhető el (Fotó: Lakatos János)

A Vajdaságretró Rádió egyelőre csak a világhálón érhető el (Fotó: Lakatos János)

Milyen visszajelzéseket kapsz a rádió kapcsán, és hányan hallgatják?

– Sok új barátra tettem szert a rádiónak köszönhetően, főként Vajdaságból elszármazottakról van szó. Vannak Kanadából, Ausztráliából, Svájcból, Németországból, de vannak helybeliek is, akiket korábban nem ismertem. Egyszerűen rám írtak, hogy valaha diszkóztak és nekik ez tetszik, ezért csináljam tovább, mert így jó. A hallgatókra vonatkozóan a szolgáltatónak van kimutatása, ez alapján napi szinten 50–100 hallgatóm van. Másrészt a szerveren olyan árfekvésű csomagban vagyok, amely egy adott pillanatban legfeljebb száz rácsatlakozást engedélyez. A több rácsatlakozás sokkal több pénzbe kerülne. Fönt vagyok az onlinestream.live oldalon is, ami a magyar rádiókat tömöríti, és 200 rádió szerepel a listán. Ott általában az 50. hely körül szoktam variálni, ami szerintem nem olyan rossz. A hazai kis rádiókat tömörítő honlapon is fönt vagyok, és ezen keresztül közösen fizetünk szerzői jogdíjat. A honlapon reklámok is jelennek meg, és az azokból befolyó összeg egy részét jogdíjakra különítik el.

Milyen terveid, elképzeléseid vannak az online rádió kapcsán?

– Ha sikerül hirdetőket, vagy szponzorokat találni, akkor én is készítenék élő műsorokat. Azt hiszem, hogy egy kívánságműsorra pl. lenne igény. Elsősorban ebben gondolkozom, de sajnos nem vagyok ügyes szponzorok keresésében, mert inkább értek a zenéhez, mint ehhez. Motoszkál a fejemben egy földi adó gondolata is, mert amikor beindítottam, akkor sokan kérdezték, hogy melyik frekvencián lehet hallgatni. Sajnos, semmilyenen, mert frekvenciát szerezni igen kényes és költséges dolog.

Aki hallgatni szeretné a Vajdaságretró Rádiót, az hogyan tudja a legegyszerűbben megtenni?

– Számítógépen legegyszerűbben a www.vajdasagretro.com honlapcímen tudja elérni. Van egy mobilapplikáció is, HU Radio, amit nagyon egyszerű letölteni a Play áruházból, és több rádió között a Vajdaságretró is megtalálható. Emellett a Facebookon is van oldala a rádiónak.