2024. április 24., szerda

Bácskertesi informatikai siker

Buják Rowenna első helyezett lett egy nemzetközi tudományos versenyen

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, valamint a Szekszárdi I. Béla Gimnázium, továbbá a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium ismét meghirdette a 2021. évi, nemzetközi rangú, az általános és középiskolások részére kiírt 17. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermékversenyt – Kovács Győző szellemében. A verseny célja, hogy az informatikát kedvelő diákok számára lehetőséget biztosítson tehetségük kibontakoztatására az általuk elkészített pályamunkák bemutatásával.

A bácskertesi (kupuszinai) József Attila Általános Iskolából, Bagi Szabolcs informatikatanár felkészítésében Buják Rowenna két versenyszámban vett részt a versenyben, és meg is nyerte.

Bagi Szabolcs a versenyről szólva elmondta, hogy a diák egy játékprogramot, pontosabban egy discord-botot tervezett, ami a discord serveren nyújt átfogó testreszabási lehetőséget a felhasználójának, illetve egy animációt is, saját kezűleg rajzolt táncoló figurát.

– A zentai zsűri az animációt részesítette előnyben, azzal jutottunk tovább Szekszárdra. November végén jött a levél, hogy sikeresen vettük az elődöntő akadályát, szívesen várnak bennünket az animációnkkal a soron következő megmérettetésre, Szekszárdra. Nagyon megörültünk, de nem szállt fejünkbe a dicsőség, átdolgoztuk a bemutatásra váró prezentációt. Ekkor a vírushelyzet beleszólt a terveinkbe, nem vehettünk részt személyesen a versenyen, mert a szervezők oltáshoz kötötték a részvételt. Egyeztetések után a verseny online részébe kerültünk. Ez élő videóhívásból állt, és a munka bemutatásából. Ekkorra már a prezentációnkat videóklipre cseréltük, amit a szervezők a verseny napján bemutattak. A nagy napon kombinált munkamenetben zajlott a verseny. A határon túli versenyzők élő adásban jelentkeztek be, míg a magyarországiak személyes részvétel formájában versengtek. A szakmai zsűrinek nem volt könnyű feladata, jobbnál jobb pályamunkák érkeztek – hallottuk Bagi Szabolcstól, a kupuszinai általános iskola informatikatanárától.

A munkánk értékelése után, a kategória összegzésénél a bácskertesi diák munkáját hozta fel a zsűri jó példának. Rowenna nagyon megörült, amikor kiderült, hogy első lett. Az építő kritika és tanácsok, amelyeket kapott, felvértezték a további munkára, kihívásokra.