2024. április 20., szombat

Jövőre beindul a hazai idegenforgalom

Az elmúlt csaknem két évben fennálló, tomboló járványhelyzet miatt sok ágazatra rájárt a rúd. A szakértők szerint a vesztesek élén az idegenforgalom jár. A turisztikai cégek már másfél éve vergődnek, hogy kikeveredjenek abból a gödörből, amibe a járványhelyzet miatt jutottak. A megoldást az államtól várják. Kedden délelőtt a The Economist: A világ 2022-ben konferencia belgrádi megnyitóján Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter próbálta csillapítani a kedélyeket. Véleménye szerint jövőre már sokkal jobban teljesít az idegenforgalom, de már az idei, azaz a 2021-es eredmények is sokkal kedvezőbbek a vártnál.
Matić asszony azt is elmondta, a 2021-es év során mintegy 2,5 millió külföldi turista látogatott az országba, csaknem 10 millió vendégéjszakát jegyeztek be, és szeptember végéig a hazai idegenforgalomból 1 milliárd 150 ezer euró áramlott az országba.
– Ezek az adatok bátorításként hatnak, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb szakértő szerint a járványhullám végleges lecsengése jövőre várható. A stabilizáció minden bizonnyal új kihívásokat is tartogat, Szerbiának pedig időben kell alkalmazkodnia az új helyzethez, hogyha a nemzetközi idegenforgalmi piacon is szeretné megállni a helyét – mondta Matić.
A miniszter megítélése szerint e tekintetben jó úton halad az ország. Erről árulkodik az a tény is, hogy a Zlatibor hegységen található Mokra Gora települést a Turisztikai Világszervezet beválogatta a legszebb falvak közé.
– Az is sokat jelent, hogy bizonyos belgrádi éttermek rákerültek a Michelin-útvonal éttermeinek listájára. Ez is sokat jelent, mert az ottani kiszolgálás, az ételminőség és a gasztronómiai bravúrok nagyságára mutat rá. Azt is bizonyítja: a világ egyre inkább felismeri Szerbiában a lehetőséget, hogy kiváló idegenforgalmi célpontot, ahová mindig érdemes ellátogatni – közölte a miniszter.
Matić elismeri, hogy a kereskedelmi ágazat nem volt az idén könnyű helyzetben, valamint azt is, hogy az energiaforrások árának ingadozása kihívások elé állította az országot. Ennek ellenére, fogalmazott, a kormány mindent elkövetett, hogy valamennyi gazdasági ágazat elkerülje az összeroppanást.