2024. április 26., péntek

Tizenkilenc századi divatlapból varrnak

A historizmus kori öltözködésről szerveznek műhelymunkát diákoknak egy IPA-projekt részeként

A divat, a divatmagazinok, a korabeli ruházat rekonstruálása volt a témája annak a workshopnak, amelyet a Szabadkai Városi Múzeumban tartottak december elején. A program résztvevői a szabadkai Vegyészeti–Technológiai Középiskola harmadikos és negyedikes ruhamodellező szakos diákjai voltak, akiknek munkáját Kata Suknović és Ana Žigmanov-Vuković tanárnők koordinálták.

A tanulók az elkövetkezendő időszakban a ruhatervezés, a gyakorlat, esztétikai tervezés és ruhamodellek tanórák egy részét a múzeumban töltik majd, ahol megismerkednek a divatlapok módszertanával és a 19. század végi női viselet elemeivel, mint a gallér, az ujj, a szoknya.

Ezeken a foglalkozásokon a tanulók dekoratív női kiegészítőket is készítenek majd szaténból, csipkéből, gyöngyökből és szalagokból a 19. századi divatlapokban talált útmutató segítségével.

A workshop a bajai Türr István Múzeum és a Szabadkai Városi Múzeum IPA határon átnyúló pályázatának, a Historizmus Bácskában (HUSRB/1903/33/0040) keretében került megrendezésre. A program e részének koordinátora Ljubica Vuković-Dulić főmuzeológus, művészettörténész.