2024. április 18., csütörtök

Vučić az SZHP elnöke a választásokig

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke, nem fogadta el a párt tagjainak egyhangú javaslatát, hogy egyedüli jelöltként induljon újra az SZHP elnöki posztjáért – mondta Ana Brnabić, a párt alelnöke a mai tisztújító közgyűléssel kapcsolatban.

A közgyűlést követően kompromisszumos megegyezésre jutottak abban, hogy Vučić tölti be a pártelnöki szerepkört az áprilisi választásokig. Ezután egy rendkívüli gyűlésen új elnököt és alelnököt választanak.

A jelenlegi közgyűlésen harmincról száz fősre növelték a párt elnökségi tagjainak számát, ezerre a főbizottság tagjainak számát. Megválasztották a párt új alelnökeit is. Miloš Vučević, Siniša Mali, Vladimir Orlić, Nevena Đurić került posztra, továbbá Marko Đurić, akinek mandátumát nagyköveti kötelezettségei miatt befagyasztották, valamint Aleksandar Šapić és Ana Brnabić.

Az SZHP politikai programjában 10 pont szerepel, köztük van például az ország általános társadalmi stabilitásának folyamatos erősítése, az ország függetlensége, a szomszédokkal való barátság építése és megerősítésének politikája is.