2024. április 19., péntek

Kocsmastop hetedszer

Idővel minden város összezsugorodik egy picit, akármekkora is legyen. Erre jöttem rá a minap, amikor a külvárosból jöttem befelé a „legfrissebb” zenészkollégám egyikével, akiről kiderült, hogy legalább jó húsz közös ismerősünk van.

Persze, az ismerőscsapat oroszlánrésze zenész, viszont az teljesen normális, hogy az ember egy idő után olyan társaságba keveredik nagyobb helyeken, akikkel ugyanaz az érdeklődési köre, szakmája, problémái stb.

Furcsa volt akkor, ott, az autóban véglegesen elfogadni azt, hogy belekerültem Újvidék zenei vérkeringésébe, még akkor is, ha a járvány miatt éppen haldoklóban van a zenei élet. Furcsa volt elfogadni azt, hogy azok a kocsmák, amelyeket egyetemista koromban azért kerestem fel, hogy „kipihenjem” az egyetemista élet fáradalmait, ma valamilyen szinten munkahelyek, plátói kollégákkal, ad hoc „üzlettársakkal”, akikkel szépen lassan még szolid barátságokat is sikerült kialakítani.
Színpadmesterek, hangmérnökök, kocsmatulajdonosok, pincérek, pincérnők, zenészkollégák, színházi emberek – ez lett az a kör, amelyben egyre otthonosabban kezdtem mozogni az egyetem befejezte után.

Az igazat megvallva, a székvárosi éjszakai élet szebb időket is megélt már, mint mostanában. Ha történetekre vagy anekdotákra akarok hangolódni, akkor bizony mélyebben a zsebbe kell nyúlni, mert nem sok friss emlék van, még akkor sem, ha az idei „szezont” végre a régi kerékvágásban kezdhettük meg – úgy, ahogy.
Viszont ennek ellenére is mindenki panaszkodik a szakmában. Vagyis sokan. Az állam csak akkor veszi elő a jobbára feketén létező szórakoztatóipart, ha éppen a körme alá akar nézni, olyankor pedig, amikor szó szerint kiveszi a kenyeret a szájából, egyik napra a másikra, elfelejti a létezését. Az iparág egy kemény év után próbált ismét talpra állni, nem csak a székvárosi szórakoztatói szakma, hanem az egész országban.

Annyit mondhatunk, le a kalappal mindenki előtt! Villámgyorsan tért vissza minden egy jobbára elfogadható mederbe, úgy, hogy megfeleljen az államvezetés által diktált biztonsági előírásoknak is, és a közönség elvárásainak is.
Most pedig újabb hullám érkezik. Hogy mi lesz, egyelőre csak találgatnak az éjszakázók.