2024. március 28., csütörtök

Magyarország és Európa számára sorskérdés, hogy Egyiptom meg tudja védeni a határait

Sorskérdés Magyarország és Európa számára, hogy Egyiptom meg tudja védeni a szárazföldi és a tengeri határait is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután az egyiptomi államfővel egyeztetett szerdán Budapesten.

A kormányfő az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közösen tartott sajtónyilatkozatában kiemelte: „Berlin biztonsága nem a berlini külvárosoknál kezdődik. Párizs biztonsága nem a francia-német határnál kezdődik. Brüsszel biztonsága nem a brüsszeli külvárosoknál kezdődik, hanem a szerb-magyar határnál kezdődik, és egy tágabb összefüggésben ott kezdődik" Egyiptomnál, az ország szárazföldi és tengeri határainál. „Csak a legnagyobb elismeréssel tudunk szólni arról, hogy 2016 óta migránsokat szállító hajó nem tudott kifutni egyiptomi területről, ami nagy hozzájárulás a mi és egész Európa biztonságához" – jelentette ki Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: a két ország között nincsenek vitás ügyek, és mindketten keresik az együttműködés elmélyítésének lehetőségét.
A miniszterelnök megköszönte az egyiptomi államfőnek, hogy felajánlotta a magyar gazdaság szereplőinek a részvételt az egyiptomi gazdaság fejlesztésében.
Kifejtette: kedden V4-es formátumban találkoztak az egyiptomi elnökkel, most pedig a kétoldalú kapcsolatokra összpontosítottak, és több megállapodást is kötöttek. Az egyiptomi-magyar kapcsolatok bázisa az a nemzetközi méretekben is példátlan fejlődés, amelyet Egyiptom az elmúlt hét évben mutatott – mondta.
Emlékeztetett: 2011 után zűrzavaros térség volt Egyiptom és általában az arab tavasz által érintett térség. Ez nemcsak politikai zavarodottság volt, hanem dezorganizáció a gazdasági életben – mondta.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A kormányfő gratulált a nagy fejlődéshez, és üdvözölte, hogy a magyar gazdaság is részt vehet a következő évtized nagy egyiptomi fejlesztéseiben. 
Kifejtette: Magyarország idén is több mint hétezer szarvasmarhát exportált. A magyar mezőgazdaságnak nagy reputációja van Egyiptomban, ezért az élőállattartásban, a gabonafélék termesztésében és a vetőmagtermesztésben is nagy közös projektekben gondolkodnak magyar-egyiptomi és V4-egyiptomi keretekben is – mondta a kormányfő.