2024. április 19., péntek

21 évvel ezelőtt...

Mihajlović: A polgárok nemet mondtak arra a politikára, ami az országot háborúba vezette

21 évvel ezelőtt, október ötödikén tiltakozást tartottak Belgrádban, melynek célja az volt, hogy eltávolítsák a hatalomból Slobodan Miloševićet, miután 2000. szeptember 24-én elvesztette a választásokat.

Közvetlenül a voksolás után általános sztrájk kezdődött meg Szerbia-szerte, ez egyfajta bevezetője volt a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) által szervezett októberi tömeges tiltakozásnak. Milošević nem volt hajlandó elismerni a szeptemberi választási eredményeket, Koštunica ugyanis mintegy 50 százalékkal nyerte meg azt.

A tiltakozások központi helyszíne Belgrád volt, ahova buszokkal, autókkal, tehergépjárművekelle érkeztek az elégedetlen polgárok. Milošević október hatodikán egy tévébeszédben ismerte el a választások eredményeit.

Az október ötödikei eseményekről bővebben korábbi cikkünkben olvashatnak.

Október ötödike a közelmúlt történelmének egyik legfontosabb dátuma, nyilatkozta az évforduló kapcsán Zorana Mihajlović kormányalelnök, aki hozzátette, a polgárok kiálltak a választásokon kinyilatkoztatott akaratuk mellett. Nemet mondtak arra a politikára, ami az országot háborúba vezette, elszigetelte a világtól és rengeteg polgárt szegénységbe sodort, fogalmazott Mihajlović.