2024. március 29., péntek

Hordjunk sisakot!

Kerékpáros képzést tartottak a Kizúr István Általános Iskolában

Az Európai Mobilitási Hét rendezvény keretében a Kizúr István Általános Iskolában kerékpáros oktatást tartottak 12 éves diákoknak. Az eseményen először közlekedési rendőrök tartottak egy rövid előadást a gyermekeknek, majd az iskola udvarában kialakított akadálypályán megrendezett versenyen próbálhatták ki ügyességüket az ifjú kerékpárosok. A rendezvény részleteit Petar Pantelinac, Szabadka Város Közlekedésbiztonsági Tanácsának titkára ismertette a sajtó képviselőinek.
– Az Európai Mobilitási Hét egy rendezvény, amelyet az Európai Bizottság indított útjára. Az idén 16-án kezdődött és csütörtökig tart. E rendezvény keretében Szabadka Városa oktatói poligont hozott létre 12 éves gyermekek számára. A statisztikák szerint Szabadkán a 2014 és 2016 közötti időszakban a közlekedési balesetek áldozatainak tizenkilenc százalékát tették ki a kerékpárosok. Ez az arány magasabb az országos átlagnál. Épp ezért döntöttünk az Európai Mobilitási Héten az efajta népszerűsítése mellett. Ez az akció nemcsak a közlekedésben részt vevő fiatal kerékpárosoknak, hanem a motorosoknak, a gépjárművezetőknek és a közlekedés idősebb résztvevőinek is szól, ugyanis a közlekedés résztvevőinek vigyázniuk kell egymásra. A kerékpárosoknak a legfőbb tanácsunk az, hogy minél előreláthatóbban viselkedjenek, technikailag megfelelő kerékpárral közlekedjenek, a legfontosabb pedig, hogy mindig a hajtásra összpontosítsanak, tehát például ne használjanak mobiltelefont, vagy ne hallgassanak zenét fülhallgatóval vezetés közben – nyilatkozta Petar Pantelinac.
A kerékpároktatáson részt vett Lena Radić nyolcadikos diák is, aki a helyes kerékpárhasználatról osztotta meg a gondolatait.
– Nagyon fontos, hogy tudjuk, hogyan kell megfelelően használni a kerékpárt. Például használat előtt mindig le kell tisztítanunk a biciklit, meg kell olajozni, a gumikat pedig fel kell pumpálni. Tizenkét év alatti gyermekek nem hajthatnak kerékpárt az utcákon. Emellett az esetleges sérülések elkerülése érdekében fontos lenne az is, hogy kerékpározáskor viseljünk bukósisakot, valamint könyök- és térdvédőt – mondta Lena Radić.