2024. április 25., csütörtök

Másfél dinárral olcsóbb lesz az üzemanyag?

Több hónapos emelkedés után két héttel ezelőtt zuhant először a kőolaj világpiaci ára, ami az üzemanyagárakra is kihatással lesz – nyilatkozta a TV Prva műsorában Tomislav Mićović, a Szerbiai Kőolajipari Vállalatok Szövetségének főtitkára. Mint mondta, az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett a kőolaj árfolyama, aminek következtében drágult az üzemanyag a hazai töltőállomásokon. De már ezen a héten arra lehet számítani, hogy az árak átlagban 1,5 dinárral csökkennek.

– A nyersolaj ára ingadozik, néhány napja még 65-68 dollár volt a hordókénti ára, csütörtökön viszont már 72 dollár. Az elmúlt hónapban a nyersolaj hordókénti ára 65 és 75 dollár között mozgott – közölte Mićović.

Ivan Nikolić közgazdász elmondta, hogy a kőolaj ára ingadozik leginkább a világpiacon. Elmondása szerint ezt számos tényező befolyásolja, kezdve a geopolitikai tényezőktől.

– A kőolaj stratégiai fontosságú nyersanyag, amire mindenkinek szüksége lenne, de csak kevés ország birtokol elegendő mennyiséget. A kőolaj árának alakulására az olajkartell is nagy befolyással van, amely természetesen arra törekedik, hogy minél nagyobb bevételhez jusson. Ez pedig hatással van azokra az országokra, amelyek a nyersolaj behozatalától függnek, mint Szerbia is – fejtette ki Nikolić.