2024. április 26., péntek

Folytatódik az autóbusz-állomás lebontása

Az elmúlt évtizedekben számos könnyes búcsú vagy örömteli találkozás helyszíne volt a zentai autóbusz-állomás. Sokan éveken keresztül szinte nap mint nap koptatták a peronjait. Nemegyszer fagyos hidegben, vagy éppen ellenkezőleg, rekkenő melegben várakoztunk a menetrend szerint késő járatunkra, s közben mantrázva emlegettük a késő járat sofőrjének apai és anyai ágról származó felmenőit. A kilencvenes évek gazdasági válságában, vérzivatarában az emberek utazási kedve és az autóbuszjáratok száma is megcsappant, az autóbuszjáratok indításával foglalkozó cégek közül is többen becsődöltek, a kétezres években pedig egyre nagyobb népszerűségnek kezdett örvendeni a féllegális, úgynevezett „telekocsi-hálózat”, amelynek művelői az autóbuszoknál sokkal olcsóbb és kényelmesebb megoldást jelentettek, és jelentenek most is az utazni vágyóknak.

Az autóbusz-állomás bontása kapcsán Sztantity Szebasztián, a zentai önkormányzat községi tanácsának gazdasággal foglalkozó tagja napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy miután a városrendészeti tervben megszülettek a szükséges módosítások, s ezeket a községi képviselő-testület is elfogadta, megteremtődtek a feltételek, hogy folytatódjon a bontás, illetve a későbbiekben a helyére tervezett objektum építése is elkezdődhessen, ugyanakkor folyamatban van a terület úgynevezett konverziós eljárása, az autóbusz-állomás és a Mašinoremont esetében is.

A régi állomás bejárata

A régi állomás bejárata

– Szélesebb körben nem ismert az a tény, hogy csak magukat az épületeket privatizálták, a földterületek viszont, amelyen vannak, illetve amely mellettük terül el, állami tulajdonban maradtak, s ennek a tulajdonjogát csak úgynevezett konverziós eljárással lehet megváltoztatni – magyarázta a községi tanácstag, s hozzáfűzte, hogy ez magánházak esetében nagyon egyszerű eljárás, cégek esetében viszont jóval bonyolultabb folyamat, amelybe számos központi hivatal bele van vonva. Sztantity szerint ez a folyamat is a végéhez közeledik, ezért remélik, hogy a bontás után hamarosan az építkezés is megkezdődik. Az új autóbusz-megálló a vasútállomásnál lesz, aminek az építése úgyszintén hamarosan elkezdődik – nyilatkozta a községi tanács tagja.