2024. április 26., péntek
ASZTALITENISZ

Ma Long történelmet írt

A 33 éves kínai Ma Long 4:2-re legyőzte honfitársát, a világelső Fan Csen-dongot férfi egyéniben. A második kiemelt Ma egyéniben ezzel másodszor diadalmaskodott az olimpián, és a 2016-os riói siker után megvédte címét. Mindez történelmi tettnek számít, mert férfi egyesben erre a bravúrra korábban senki nem volt képes. A fináléban Ma kezdett jobban, rögtön az első szettben 7:0-val nyitott. A folytatásban a fiatalabb Fan érzékeltette, hogy nem lesz olyan egyszerű dolga a Sárkánynak, de 1:1 után a címvédő 3:1-re ellépett. Hiába nyerte meg az ötödik szettet a világelső, a hatodikban Ma magabiztosabb volt, és saját adogatásánál, 10:7-nél kihasználta második bajnoki labdáját.

A bronzmérkőzés a döntőnél is nagyobb izgalmat hozott. Azt követően, hogy a németországi Dimitrij Ovtcharov a négy között hét szettben, minimális különbséggel kapott ki kínai riválisától, ismét fel kellett pörögnie ahhoz, hogy a tajvani Lin Jün-csü ellen legyen esélye. A dobogó legalsó fokáért való küzdelemben végig fej fej mellett haladtak a felek, a hatodik szettben Lin 10:9-re, 11:10-re, 12:11-re és 13:12-re is vezetett, de Ovtcharov mind a négy mérkőzéslabdát hárította, és 15:13-mal egalizált. A mindent eldöntő szettben a német hamar nagy előnyre tett szert, 9:3 után azonban Lin 9:7-re szépített. Ovtcharov végül saját szervájánál első meccslabdáját azonnal kihasználta, így a 2012-es londoni olimpia után újabb ötkarikás bronzéremmel gazdagodott.

A játékosok nem pihenhetnek sokat, mert vasárnap már rajtolnak a csapatküzdelmek, ahol a magyar női, valamint a szerbiai férfiválogatott is érdekelt.