2024. április 26., péntek
ASZTALITENISZ

Csillaghullás

A világversenyeken az utóbbi évtizedekben már hozzászoktunk ahhoz, hogy a nyolcaddöntők környékén egyre kevesebb európai asztaliteniszező képviseli nemzetét mind a férfiak, mind pedig a nők mezőnyében. A tendencia sajnos a tokiói olimpiai játékokon is folytatódik, ennek hatását leginkább a nőknél lehet érzékelni, de a férfiaknál is búcsúztak nagy nevek. A japánok szempontjából a legfájóbb mindenképpen a tinédzser Tomokazu Harimoto búcsúja a legjobb 16 között. A házigazdák kimondva-kimondatlanul abban reménykedtek, hogy Harimoto véget vet a kínai dominanciának egyéniben, vagy legalábbis megnehezíteni Xu Xinék dolgát. Ehhez képest a fiatal pingpongos meglepetésre 4:3-ra kikapott a szlovén Jorgić Darkótól. Nemcsak ázsiai csillag búcsúzott azonban, hanem német és svéd is. A 3. fordulóban a németek nagy ásza, Timo Boll könnyedén nyert Geraszimenko ellen (4:1), de a nyolcaddöntőben ugyanilyen arányban kikapott a dél-koreai Jeoungtól. A svédek vb-ezüstérmese, Mattias Falck már a 3. fordulóban búcsúzott, ahol az egyiptomi Asszar hét szettben legyőzte.

A nőknél a kanadai Zhang Mo 4:3-ra verte a német Petrissa Solját, de az osztrákok legjobbja, Polcanova még sikerrel vette a legjobb 32 akadályát. A nyolcaddöntőben a japán Kaszumi Isikava már túl nagy falat volt neki (4:0).

És hogy egy szóval visszatérjünk még a házigazdák történelmi vegyes páros sikerére: az eddig is nemzeti hősként ünnepelt Jun Mizutani még magasabbra emelkedett a felkelő nap országában, Ito Mima pedig arról beszélt a finálét követően, hogy a kétszettes hátrányban leginkább a mentális hozzáálláson kellett változtatniuk. Kínát teljes sokként érte a vereség, de Xu Xin és Liu Si-ven is azt mondta, az egyéni és csapatversenyekre kell figyelniük a továbbiakban. Kína az előző három olimpián az összes aranyérmet bezsebelte.