2024. április 25., csütörtök

Az informatikai- és az orvostudományi szakok a legnépszerűbbek

Hol tanulnak tovább a legtöbben Magyarországon és Szerbiában?

Nem rég zárult le az első iratkozási kör a szerbiai felsőoktatási intézményekben, és a magyarországi egyetemekre, főiskolákra felvételiző fiatalok is megtudhatták, hogy hol folytathatják a tanulmányaikat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatai szerint Magyarországon az idén a több mint 10 ezerrel többen jelentkeztek a felsőoktatási intézmények alap- vagy mester-, valamint az osztatlan és a felsőoktatási szakképzéseire, mint tavaly. Összesen 101 844 diák döntött a továbbtanulás mellett. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem iránt érdeklődtek a legtöbben, hiszen több mint 48 ezer fiatal jelentkezett az intézmény képzéseire. A Felvi és az Eduline portál adatai alapján a magyarországi egyetemi karokon és főiskolákon az idén is a gazdaságtudományi képzések voltak a legnépszerűbbek a felvételizők körében. Összesen 29 361 végzős középiskolás jelentkezett ezekre az alapképzésekre. A tíz legnépszerűbb szak között a gazdálkodási és menedzsment áll az első helyen. Ezenkívül a legtöbben a kereskedelem és marketing, a pszichológia, az ápolás és betegellátás, a mérnökinformatika, a nemzetközi gazdálkodás, a pénzügy és számvitel, a programtervező informatikus, a kommunikáció- és médiatudomány, valamint a gazdaságinformatikus szakok mellett tették le a voksukat. A Bölcsészettudományi Karokon továbbra is a pszichológia és az anglisztika szakokon szeretnének a legtöbben továbbtanulni.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla Újvidéki Egyetem 14 karán az első körben összesen 6715 jövendőbeli elsőéves iratkozott be, és 2579 férőhely vár még gazdára. Az idén is a Műszaki Tudományok Kara volt az egyik legközkedveltebb intézmény a fiatalok körében, hiszen 2358-an iratkoztak be. A legtöbb képzésen minden férőhelyet betöltöttek. Az IT-szakok népszerűsége ebben a tanévben is töretlen, hiszen például az alkalmazott szoftvermérnök alapképzésen, illetve a szoftver és információ technológiák hároméves szakképzésen sem fogadnak több hallgatót. Ugyanígy nagy volt az érdeklődés az Orvostudományi Kar képzési iránt is, alig maradt szabad férőhely az intézményben. Továbbra is sok választják az orvosi, a fogorvosi és a gyógyszerészeti szakot. A Jogtudományi Karon, a Technológiai Karon, a Művészeti Akadémián és a Bölcsészettudományi Karon nem maradt sok államilag támogatott férőhely a második körre. Ez utóbbi intézményben az angol nyelv és irodalom, a pszichológia, a pedagógia, az újságírás, a szociális munkás, valamint a kommunikológia és a PR-szakember alapképzések teltek be a leggyorsabban A Közgazdasági és a Jogtudományi Karra is sokan jelentkeztek, ám még mindig maradtak önköltséges férőhelyek a következő felvételi időszakra. A Természettudományi-matematikai Karon az előző tanévhez hasonlóan sok szabad férőhely maradt a szeptemberi iratkozási körre, hiszen meghirdetett 975 férőhelyből 557-et töltöttek be. A tanári szakokra az idén is kevesen jelentkeztek. Mindössze ketten iratkoznak be a kémia-, egy hallgató pedig a fizikatanári képzésre.

Ha áttekintjük a többi szerbiai univerzitás iratkozási adatait, akkor láthatjuk, hogy a Belgrádi Egyetemen 2781, a Kragujevaci Egyetemen 1276, a Niši Egyetemen 1562, a Prištinai Egyetem Kosovska Mitrovicai ideiglenesen kihelyezett intézményében 902, a Novi Pazari Állami Egyetemen pedig 473 szabad férőhely maradt. Nagy túljelentkezés volt a Belgrádi Egyetem Szervezéstudományi Karán, hiszen a 820 férőhelyre 2253-an jelentkeztek. Ezenkívül túljelentkezés volt még a belgrádi Orvostudományi, Fogorvosi, Gyógyszerészeti és Matematikai Karon is. Emellett a belgrádi Bölcsészettudományi, a Gépészeti, az Elektrotechnikai és az Építészeti Kar is nagy népszerűségnek örvendett felvételizők körében. A Niši Egyetemen a Közgazdasági Kar, az Orvostudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar, a Művészeti Kar, valamint az Építőmérnöki-építészeti Kar által kínál képzések iránt érdeklődtek a legtöbben. A Kragujevaci Egyetemen az első iratkozási kör adatai szerint az Orvostudományi Karon minden férőhely betelt. A Mérnöki tudományok Karára is sokan jelentkeztek.

Ha összehasonlítjuk a magyarországi és a szerbiai felsőoktatási intézmények adatait, láthatjuk, hogy az idén az orvostudomány, a gazdaságtudományi, az információs-technológiai, a mérnöki, a művészeti, valamint a bölcsészettudományi szakok voltak a legnépszerűbbek a felvételizők körében.