2024. április 25., csütörtök

Egyensúlyozás a penge élén

Átvette a MÚOSZ kitüntetését Léphaft Pál

Több évtizedes kiemelkedő alkotói tevékenységéért érdemelte ki a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Aranytoll-díját Léphaft Pál, a Magyar Szó nyugalmazott karikaturistája, a Grimasz szerkesztője, aki a koronavírus-járvány miatt tavaly nem vehette át az elismerést, szerdán azonban a Magyar Szó Lapkiadó Kft. újvidéki székházában Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke, lapunk főszerkesztő-helyettese és Klemm József, a VMÚE elnökségi tagja, a Vajdasági RTV vezérigazgató-helyettese ünnepélyesen átadta a rangos elismerést.

Léphaft Pál az Aranytoll-díjjal (Ótos András felvétele)

Léphaft Pál az Aranytoll-díjjal (Ótos András felvétele)


– A karikatúra egy nagykorú műfaj. Honoré Daumier, aki az 1700-as évek végén Párizsban szatirikus rajzokat készített, hat hónapig börtönben ült, mert magára haragította az akkori politikai elitet. Ez akkor akár azt is jelentheti, magam nem is vagyok olyan jó: börtönben sem ültem, és el sem gázoltak a rajzaim miatt. A karikatúra azonban egy kiváló újságírói műfaj. Azért jó, mert a hagyományos és a progresszív értékek között helyezkedik valahol el terpeszállásban, s amikor lenéz, egy pengét lát, ezen kell egyensúlyoznia. Ebben a helyzetben kell mindig egyensúlyoznunk, azon kell dolgozunk, hogy mindig a hagyományos értékeket képviseljük, de tágítsuk is kicsit a határokat. Mi azt szeretnénk elmondani, amit a politikusok szeretnének elhallgatni. Végtelenül egyszerű hát a műfaj, tudatában vagyunk annak, mit akarunk közölni, s annak is, kinél van a kassza kulcsa. Olykor el akarunk valamit mondani, amit végül jobbnak látunk nem elmondani. Ennyi: ez a karikatúra és az egyensúlyozás alapja – fogalmazott lapunknak adott nyilatkozatában Léphaft Pál.
Az eseményen Máriás Endre kifejtette, Léphaft Pál Aranytoll-díja, akárcsak a többi olyan elismerés, amelyekkel az anyaországi szervezetek a vajdasági magyar újságírás jeles képviselőit tüntetik ki, a kiemelkedő egyéni teljesítmények előtti tisztelgés mellett azért is fontosak, mert azt jelzik, hogy a vajdasági magyar újságíró-társadalom tagjai a Kárpát-medence szintjén is képesek maradandót alkotni, jelentős mértékben hozzájárulva ezáltal a vajdasági magyar újságírás színvonalának és presztízsének növeléséhez is.