2024. április 26., péntek

Bánát: A búzahozam alacsonyabb lesz, mint tavaly volt

Két hét múlva kezdődik Bánát északi részében az aratás. A gazdák az előző évihez képest valamivel alacsonyabb mennyiségű termésre számíthatnak – írja az RTV.

Bánát északi részén a búza aratásának két hét múlva kell megkezdődnie. A becslések szerint a hozamok alacsonyabbak lesznek, mint az előző évben. A nagykikindai Mezőgazdasági Szakértői Szolgálat által szervezett Szántóföldi Napokon a gazdák rámutattak, hogy a kenyérgabona átlaghozama a község területén elvetett mintegy 15 000 hektáron körülbelül öt tonna lesz.

„Az én földterületeimen nem rossz a helyzet. Műtrágyáztam, és május körül esett az eső. Pont akkor, amikor épp szükség volt rá. A helyzet azonban nem minden területen ugyanaz, mert valahol nem volt csapadék " – mondta Vasa Grujić, a tiszahegyesi gazda.

Az év ígéretes volt júniusig, amikor volt elegendő eső. Azokban a helységekben, ahol csapadék volt, a termés lényegesen nagyobb lesz, mint ott, ahol alig jegyeztek csapadékot.

„Mondhatom, hogy a búza ebben az évben sokkal többet ígért május közepéig, mint a korábbi években. Figyelembe véve, hogy az elmúlt hónapban nem volt csapadék, átlag alatti hozamokra számíthatunk az idén" – mondta Zoran Simić a kikindai Mezőgazdasági Szakértői Szolgálat munkatársa.

Kikinda területén az idei szezonban mintegy 15.000 hektárt vetettek be búzával, ami a korábbi évekhez képest némi növekedést mutat.